Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Himmelsk god äppelpaj med brynt smör och mandelkräm

by Anette Rosvall 2022/09/22
written by Anette Rosvall 2022/09/22
Skriv ut receptet
6,5K

Jag fick en påse äpplen av en kollega, hittade en rulle mandelmassa i kylen och vips så kom jag på att det vore smarrig att blanda med brynt smör och mördeg. En paj såg dagens ljus och det blev en himmelsk god äppelpaj med brynt smör och mandelkräm. Varsågod! Här är receptet,,,

Äppelpaj med brynt smör och mandelkräm

Det här behöver du:

Mördeg
200 gram kylskåpskallt smör
4 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning
6-8 äpplen, skalade och klyftade

Mandelkräm
200 gram mandelmassa, grovt riven
50 gram smält och brynt smör
1 dl muscovadosocker
1 citron, zest och saft

Gör så här:

Börja med göra mördegen, lägg mjölet i en skål och hyvla ner smöret i samma skål. Smula smöret i mjölet tills du har en grynig massa, ner med äggulan och fös ihop till en boll. Tumma ut mördegen i en springform och ställ den i kylen i minst en halvtimma.

Under tiden kan du fixa fyllningen. Riv mandelmassan grovt smält smöret  på låg värme tills det blir bärnstensfärgat och doftar nötigt. Blanda mandelmassa med smör samt övriga ingredienser till en slät kräm och ställ åt sidan ett tag.

Sätt ugnen på 200 grader och låt mördegen gå i cirka 10 minuter. Ta ut det och fyll det med mandelkrämen och sedan äppelklyftorna i ett fint mönster. Låt gå i ugnen i cirka 30 minuter tills krämen stelnat och äpplena blivit lite mjuka och tuggvänliga. Servera pajen ljummen med vispad grädde, vaniljkräm eller en kula glass.

Smaklig spis!

0 comments 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Är kanske sist på bollen. Gjorde Dan Dan nudlar och satan vad gott det var!
Nästa inlägg
En värmande god pumpasoppa med äpple på toppen.

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!