Torsdagen den femte november, är en kväll jag kommer att minnas. Makalös utsikt, fantastiska smaker, underbara dofter, trevligt sällskap och roliga diskussioner. Jag hade jag nöjet att prova Spendrups vinteröl tillsammans med Bryggmästare Richard Bengtsson, Mårten Lyth från Spendrup samt Pontus Frithiof och Tor Stålhandske från Atelier23. Planen var att jag skulle inleda middagen för ett 30-tal mat- och vinskribenter om mitt doft- och smakminne, hur människor växer när de lär sig nytt och lite annat smått och gott. Men vid som så många andra tillfällen detta år blev inget som vi hade tänkt. Det blev istället ett intimt samtal om mat- och dryckesminnen, spännande tekniska detaljer, hur människor utvecklas och vågar prova nytt, modern matlagning och traditioner vi absolut inte vill vara utan. Kocken Tor Stålhandske stod för middagen och den var fint avvägd till våra drycker.
Hummer- och kålsallad med pepparrot och forellrom tillsammans med Mariestads Dunkel.
Matjesessill från Norröna med potatiscreme med prästost, äggula rödlök och muskot
tillsammans med med Melleruds prima julöl
Pressylta Royale med anklever, pistagenötter och plommonmarmelad tillsammans med Mariestads Julebrygd
Hjorttartar med rökt majonnäs och caviar tillsammans med Wisby Julöl
Skånsk äppelkaka med calvadosdoftande vaniljsås tillsammans med Sleepy Bulldog Winter ale
Kardemummadoftande chokladpralin tillsammans med Wisby Kaffeporter
Hjrottartar med rökt majonnäs Pressylta royale Kaviar i episk skål Kocken Tor Stålhandske
Den första rätten en hummer- och kålsallad med pepparrot och forellrom tycker jag påminde om en mycket modern gravad lax med mer tryck i smakerna. I glaset fick vi Mariestads Dunkel som är en vacker mörkt bärnstensfärgad öl. Den balanserade aromatiska brygden passade riktigt bra till salladen och klarade av både stinget från pepparroten och sältan från forellrommen. Richard hävdar att den även är riktigt smarrig till fläsklägg och rotmos och det kan jag tänka mig.
Rätt nummer två innehöll klassiska julbordsmaker men Matjesessill från Norröna med potatiscreme med prästost, äggula rödlök och muskot var även den en modern tolkning på lerpottesill. Det brynta smöret var nedvispat i potatiskrämen, ägget blev istället en ljuvligt mjuk kräm med härligt kryddiga toner av muskot. Tillsammans med med Melleruds prima julöl som bryter av det feta i rätten på ett mycket bra sätt. Richard hävdar att detta är en dryck för just det fylliga maten som serveras på julbordet.
Pressylta Royale med anklever, pistagenötter och plommonmarmelad var exakt så kunglig som namnet vill ge uttryck för. Det traditionella grisköttet fick nymodigt sällskap av både anklever, pistagenötter, frisesallad och riven albatryffel. Allt blev härligt tillsammans med Mariestads Julebrygd som har en fin, fyllig sötma, en härlig blommig citrusdoft.
Den rökta majonnäsen till den skurna hjorttartar fick finfint sällskap av en klick caviar och Wisby Jul. En öl av Märzen typ dvs mörk, fyllig med toner av torkad frukt och knack samt en lite rökig karaktär som fint plockades upp maten vi åt. Jag hittade också en kalkig mineralstinn ton i doften som bryggmästaren på Gotlands Bryggeri sa absolut hade med det kalkrika vattnet på Gotland att göra.
Att dricka öl till efterrätt är kanske inte helt vanligt jag frågade Richard vad man ska tänka på. Han berättade att både alkoholen och sötman är av betydelse vid en bra matchning. På vår middag fick två stycken fantastiska kombinationer. Dels Skånsk äppelkaka med calvadosdoftande vaniljsås tillsammans med Sleepy Bulldog Winter ale som har en alkoholhalt på 6,5% och är fyllig, med doft och smak av espresso och gula exotiska frukter. Äpplekakan var exemplariskt balanserad i sötman och vaniljsåsen hade dessutom fått en smula Calvados som toppnot. Den kardemummadoftande lilla men ack så goda chokladpralinen satt som en liten smäck tillsammans med Wisby Kaffeporter. De två lirade exakt på samma plan med kaffe, kakao och mörkt lite sött bröd som pumpernickel. Kan också tänka mig att Wisby kaffeporter skulle sitta finfint till pepparkaka och ädelost.
Jag tackar och bockar så klart för fantastiska kombinationer, och nu känner jag mig redo för julfirandet! Jag ska bara sätta upp alla mina 12 julstjärnor!
Ni som vill läsa hela mitt planerade föredrag hittar det här…