Här i Sverige kallas den vanligaste getosten allt från schäääävre till jevre…och visst är det så att kärt barn har många namn. För den nyfikne finns det en mängd goda ostar gjorda på getmjölk. Allt från sidenmjuka och smetiga färskostar till fasta och lagrade hårdostar. När jag åkte skidor i Franska alperna så var mitt allra bästa mellanmål en liten färsk getost som jag tror var något liknande Crottin de Chavignol. En runt liten rackare med den för getosten så tydligt syrliga smaken. Getostarna passar fint till vita viner gjorda på på druvan Sauvignon Blanc, det är vad man skulle kunna kalla ett ”perfect marriage” nästan som kaffe med grädde och kärlek och kyssar. Den höga syran i vinet samt de örtiga tonerna av svartvinbärsblad och nässlor passar som handen i handsken till ostens syrliga krämighet. Man kan till exempel prova den lilla godingen Valencay, osten ser ut som en pyramid utan topp och är täckt av en blandning av salt och aska. Den sammetsmosiga, fint kritvita ostmassa är tät och mjukt syrlig i smaken. Jag lägger osten på min systers fröknäcke (du hittar receptet på här nedanför) och serverar det tillsammans med vinet Sauvignon Bordeaux Nr 4184
(Vinet i den lilla flaskan finns tyvärr inte på den svenska marknaden längre)
P.S tackar deltagarna i Facebookgruppen Feeders för alla fina synonymer till ordet krämig. Som jag i vanliga fall skulle använda i min beskrivning av ost av just den karaktären.
Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.
1,K
Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/