Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Ost + vin = kärlek nr 3 – Salttvättade ostar av komjölk med rödvin.

by Anette Rosvall 2021/03/05
written by Anette Rosvall 2021/03/05
Skriv ut receptet
2,7K

Nr 3 i serien ost+vin=<3 Handlar om de tvättade ostarna eller kittostarna som under lagring då och då doppas i bland annat saltlag. Det ger en tydlig lite sträv yta som kan ha nyanser från mjukaste beige till djupaste orange. Ostarna utmärker sig lite granna för de doftar ofta en smula fotsvett tänk (eller en smula är en underdrift när vi pratar om danska Gamle Ole som man gärna stoppar in i tredubbla förpackningar innan den får bo i kylen). Men tänk man förlåter den lite pikanta doften när man skär i osten och hittar det mjuka, ibland trögflytande men sammetslena inuti. Det är just detta som tillsammans med den salta lite sträva ytan som gör att de passar fint med vin.

Här kan man med fördel klämma till med ett glas smakrikt rött. Då är tricket att välja ett med mycket frukt, lite strävhet och hög syra. Osten Pont l’Evêque AOP som ni ser på bilden görs på fet getmjölk. Den är fyrkantig har en beigefärgad, torr yta och doftar kraftigt av stall men även blommor och nybakade skorpor. Det förföriska innanmätet är milt och mjukt men ändå fast. Jag serverar osten tillsammans med en hemgjord tapenade för alla vet ju att oliver och ost är supersmaskigt ihop. Så varför inte göra som jag svänga ihop en olivröra till din ostservering. Du hittar receptet här nedanför i glaset häller jag mer än gärna Borgogno Langhe Rosso Nr 70384

På bilden hittar ser ni även en Moutarda men mer om det lite senare…

Tapenade på mitt sätt

Det här behöver du:

400 gram urkärnade oliver i valfri färg
2 msk sardellfiléer eller 1 msk kapris
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
smaksätt med lite citronsaft samt
salt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och smaksätt sedan med citronsaft, salt och svartpeppar från kvarnen. Låt gärna stå i ett par dagar så att smakerna gifter sig.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.
Nästa inlägg
Ost + vin = kärlek nr 4 – Ädelostar och sött vin med ädelröta.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!