Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Ost + vin = kärlek nr 3 – Salttvättade ostar av komjölk med rödvin.

by Anette Rosvall 2021/03/05
written by Anette Rosvall 2021/03/05
Skriv ut receptet
1,9K

Nr 3 i serien ost+vin=<3 Handlar om de tvättade ostarna eller kittostarna som under lagring då och då doppas i bland annat saltlag. Det ger en tydlig lite sträv yta som kan ha nyanser från mjukaste beige till djupaste orange. Ostarna utmärker sig lite granna för de doftar ofta en smula fotsvett tänk (eller en smula är en underdrift när vi pratar om danska Gamle Ole som man gärna stoppar in i tredubbla förpackningar innan den får bo i kylen). Men tänk man förlåter den lite pikanta doften när man skär i osten och hittar det mjuka, ibland trögflytande men sammetslena inuti. Det är just detta som tillsammans med den salta lite sträva ytan som gör att de passar fint med vin.

Här kan man med fördel klämma till med ett glas smakrikt rött. Då är tricket att välja ett med mycket frukt, lite strävhet och hög syra. Osten Pont l’Evêque AOP som ni ser på bilden görs på fet getmjölk. Den är fyrkantig har en beigefärgad, torr yta och doftar kraftigt av stall men även blommor och nybakade skorpor. Det förföriska innanmätet är milt och mjukt men ändå fast. Jag serverar osten tillsammans med en hemgjord tapenade för alla vet ju att oliver och ost är supersmaskigt ihop. Så varför inte göra som jag svänga ihop en olivröra till din ostservering. Du hittar receptet här nedanför i glaset häller jag mer än gärna Borgogno Langhe Rosso Nr 70384

På bilden hittar ser ni även en Moutarda men mer om det lite senare…

Tapenade på mitt sätt

Det här behöver du:

400 gram urkärnade oliver i valfri färg
2 msk sardellfiléer eller 1 msk kapris
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
smaksätt med lite citronsaft samt
salt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och smaksätt sedan med citronsaft, salt och svartpeppar från kvarnen. Låt gärna stå i ett par dagar så att smakerna gifter sig.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.
Nästa inlägg
Ost + vin = kärlek nr 4 – Ädelostar och sött vin med ädelröta.

Du borde verkligen prova det här också!

Storlek, lagring och magnum – samt några riktigt...

2023/12/08

Knaprig anka med sås på balsamvinäger, rödbetor och...

2023/12/07

En grön och hållbar pytt med roliga tillbehör.

2023/12/06

Skinkan är inte min favorit men kräver ändå...

2023/12/05

Sill, lax, ansjovis och andra små fiskar man...

2023/12/03

Havets Wallenbergare, hummersås, dillslungad primör- och hummersallad samt...

2023/12/01

Här kommer tips till smarriga efterrätter till julbordet!

2023/11/30

Blindprova är ett roligt sätt att träna upp...

2023/11/28

Vegetariska kåldolmar med god fyllning

2023/11/27

Condiments är ett underbart ord på viktiga saker.

2023/11/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Storlek, lagring och magnum – samt några riktigt dumma vintips.

    2023/12/08
  • Knaprig anka med sås på balsamvinäger, rödbetor och en hint av rålakrits.

    2023/12/07
  • En grön och hållbar pytt med roliga tillbehör.

    2023/12/06
  • Skinkan är inte min favorit men kräver ändå sin plats på julbordet.

    2023/12/05
  • Sill, lax, ansjovis och andra små fiskar man vill ha till jul.

    2023/12/03

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon julmat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Knaprig anka med sås på balsamvinäger, rödbetor och en hint av rålakrits.

    2023/12/07
  • Vilt, hållbart och njutningsfullt!

    2023/11/02
  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30

Media & TV/Radio

  • Helgonlika drycker på STAR FM

    2023/11/04
  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt