Fourme d’Ambert AOP är en blåmögelost gjord på komjölk som är delikat och mild i smaken. Under sitt tunna, ljus grå och marmor-liknande skal har osten en härlig sälta och smidig konsistens. Jag tror att jag berättat tidigare att jag mer än gärna dricker portvin till mina ädelosteskapader. Helst i ensamhet, med ljus tända och bra musik på skivspelaren, medan jag tänker på livet. Du som gillar amarone kan med fördel äta just ädelost till dessa viner.
Men ett annat riktigt toppenförslag är de vita söta vinet från Sauterne – som på sina glansdagar var det som gjorde vinregionen Bordeaux stor. Det är en riktigt bra match och vinerna behöver en extra puff, nu för tiden lever dessa viner en något tynande tillvaro och det är synd. Den viskosa guldskimrande drycken serveras nuförtiden alldeles för sällan men prova för den passar utomordentligt bra till både mögelost av alla möjliga styrkor men även till smakrika desserter med äpple eller karamelligt, brynt socker.
Förutom vinet så är det smarrigt att även servera en härlig tomat- och saffransmarmelad till ädelostar. Jag har lagt upp det receptet tidigare. Du hittar det här! https://anetterosvall.se/2020/12/ni-borde-verkligen-prova-min-ljuvliga-tomat-och-saffransmarmelad/