Skotska ägg eller Scotch eggs är – om de är rätt gjorda – något av det godaste jag vet. Det sägs att den här typiskt engelska godbiten skapades på Fortnum & Mason 1738. Men om det är sant eller inte vet jag inte. Däremot vet jag med säkerhet att man i Storbritannien serverar äggen som tilltugg eller mellanmål på puben. Jag tycker det är en utomförträfflig picknickmat eller varför inte en rolig variant till påskbuffén. Det krävs lite pyssel men om du frågar mig så tycker jag det är det värt varenda minut!
Ni som har lite koll kanske vet att just ägg och vin inte är världens bästa kompisar. Det går att få till en matchning men just här och nu tycker jag att vi gör som våra grannar i väst och dricker öl till äggen. De övriga rätterna som vi hittar på ett klassiskt påskbord är ganska lika de på julbordet. Oftast salta, smakrika och generellt också feta i konsistensen, bubblorna i ölen hjälper dig att klara av detta. i Danmark har man bryggt påsköl ett bra tag men vad jag hört så är det en ganska ung företeelse här i Sverige. Först 1991 bryggdes den allra första ölen till påsk. Men nu är det vanligt ölen är generellt lite ljusare än julölen och har lite lägre alkoholhalt men annars finns inte några extremt tydliga regler så här kommer en skön bukett av lite olika brygder.