Under en period i mitt liv så hängde jag mycket i Florida. Där finns en restaurangkedja som heter RibCity där man serverar revbensspjäll. Det här receptet är inspirerat av de fantastiskt möra och mjälla revbenen därifrån. Först kokas de i en lag, sedan marineras de – helst över natten – sedan grillar man spjällen så de får en god yta. Sedan är det bara att servera dina supermöra marinerade grillade revbensspjäll med smashad potatis, chimichurri och syrlig tomat- och bönsallad plus ett riktigt smarrig rödpang. Då är det check på midsommargrillen… ja och om du undrade så hittar du så klart både recept och tips på vin här nedanför…
Supermöra marinerade grillade revbensspjäll med smashad potatis, chimichurri samt syrlig tomat- och bönsallad
Det här behöver du:
Revben kokning
vatten
2 st stjärnanis
6 svartpepparkorn
salt
1,5 - 2 kg revbenspjäll
Chimichurri
1 röd chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1,5 dl finhackad persilja
3 vitlöksklyftor
1 charlottenlök, finhackad
0,5 dl rödvinsvinäger
1,5 dl god olivolja
rivet skal från en citron
salt
svartpeppar från kvarnen
Syrlig tomat- och bönsallad
400 gram blandade bönor (finns i tetrapack)
3 stycken tomater
1 rödlök, fint hackad
en liten knippa bladpersilja
4 msk rödvinsvinäger
8 msk olivolja
Smashed potatoes
12 -16 stycken fina potatisar
olivolja en rejäl skvätt
2 vtilöksklyftor, finhackade
salt
svartpeppar från kvarnen
Gör så här:
Vi börjar kvällen innan för att få riktigt möra och goda revbensspjäll. Lägg spjällen i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker, krydda låt ribben koka i denna lag 30 minuter, dra kastrullen av spisen sila av och låt dem svalna i kylen över natten. På morgonen blandar du marinaden i en påse och slänger ner ribben. Låt dem ligga där och mysa tills det är dags att grilla.
Hacka eller mixa alla ingredienser så fint du bara kan, blanda ihop, smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft. Ställ åt sidan gärna över natten så smakerna gifter sig.
Tag de bönor du gillar bäst (jag valde svarta) skölj dem och häll dem i en skål. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset, finhacka sedan köttet. Finhacka rödlöken och blanda sedan ihop dem tillsammans med finhackad bladpersilja, rödvinsvinäger och olivoljan. Smaksätt med salt och peppar.
Börja med att koka potatisen i väl saltat vatten i 20 minuter eller tills de är färdiga. Under tiden blandar du oljan med vitlök, finhackad persilja och kryddor. Häll av vattnet från potatisarna och lägg upp dem på en ugnsplåt. Sätt ugnen på 185 grader och pressa nu potatisarna med en trägaffel. Så att de går sönder men ändå håller ihop. Fördela den smaksatta olja över de smashade potatisarna och låt dem sedan gå i 45 minuter i ugnen eller tills de är gyllenbruna och frasiga smaksätt med salt och peppar
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!