Nu doftar det sommar i trädgården, vänner! Jag står här med förklädet på sniskan, kolen glöder och glaset immar av svalt bubbligt vin. För är det något som hör midsommaren till – utöver små grodor, dragspelsmusik och gräslök i tänderna – så är det grillen. Den där doften som smyger sig in i håret och kläderna och får hela magen att kurra av längtan.
Jag gillar när midsommarmaten får hänga kvar länge. När man först dukar upp klassikerna – sill, färskpotatis, gräddfil och jordgubbar – men sedan låter grillen ta över festen. Och gärna med sånt som är enkelt och gott. Här är mina bästa tips för midsommargrillen:
Sill i all ära, men fisk på grillen är lyx – Antingen min grillade fisk med fänkål och smör från himmelen. Eller så gör serverar du grillad tonfisk på en klassisk Nicoise – MUMS! Doften och smaken är ren poesi.
Tänk utanför boxen och välj en köttdetalj som inte kostar skjortan. En sherrymarinerad, grillad högrev tar lite längre tid men smälter som smör i munnen tillsammans med grillade grönsaker och en smarrig fet sås. Eller så norpar du en fläsksida, marinerar den i härlig jerk-krydda och serverar med en slät och chilihet majskräm. Och du, glöm inte: midsommar handlar inte om perfekta dukningar eller att marinaden ska ha stått i två dygn. Det handlar om skratt, vänners röster i kvällsljuset, och kanske en liten frusen näsa när natten smyger in. Så på med förklädet, tänd grillen och grilla dig lycklig. Glad midsommar, fina ni! 🌸✨



