Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Grillad fisk, rostad fänkål, pimpat smör och gott vitt vin. En midsommardröm om du frågar mig.

by Anette Rosvall 2021/06/17
written by Anette Rosvall 2021/06/17
Skriv ut receptet
4,3K

Jag lovar att du kommer att drömma vackra midsommarnattsdrömmar om följer mitt recept och mitt dryckestips. För lyssna nu bara…marinerad och grillad fisk, riktigt gott, vispat och pimpat smör, fänkål, jordärtskocka och potatis som rostats gyllene i ugnen. Om du dessutom klämmer saften ur den rostade citronen över alltsammans sitter det så klart som en smäck tillsammans med det vita svala vinet Mansianco från Venetien i Italien.

Grillade marinerade fiskspett med smarrigt smör samt rostad potatis- och fänkålssallad

Portioner: 4

Det här behöver du:

800 gram fisk och/eller skaldjur (jag använde torskrygg)

Marinad till sjödjuren
saften och skalet från 2 lime
2 msk oystersås
1 dl hackad dill
1 dl olja
2 hackade vitlökar
salt och peppar

Smarrigt smör
100 gram rumsvarmt smör
1 dl finhackad salladslök (av det vita)
4 msk fint hackad dill
saften från den grillade citronen
0,5 dl fint riven parmesanost

Rostad potatis- och fänkålssallad
4 medelstora (eller 8 små) potatisar
1 fänkålsstånd
4 jordärskockor
olja
vilök
timjan
salt och peppar
1 citron

Gör så här:

Skär fisk och skaldjur i jämna bitar och lägg i marinaden helst över natten men minst 4 timmar. Trä upp på spett och grilla eller stek tills allt är färdigt. (olika tider för olika fiskar och skaldjur)

Vispa smöret vitt och pösigt och vänd till sist ner överiga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Rulla till en rulle och lägg svalt till servering. Skär i skivor och lägg på det nygrillade.

Sätt ugnen på 185 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform och dela rotsaker och fänkål i skivor. Lägg skivorna i en stor skål och häll över olja, hackad vitlök, salt, peppar och fint hackad timjan. Se till att alla skivor får olja och kryddor på sig och lägg dem sedan i formen. Lägg även citronen med snittsidan uppåt. Låt alltihop gå i 45 minuter eller tills du har en fin gyllenbrun och frasig yta på grönsakerna. Servera varmt med fisk och smör, kläm saften från den grillade citronen över alltsammans och servera även med eventuellt en fräsch grönsallad!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.
Nästa inlägg
Tänk va bra! även i år fyller min syster år samma helg som Chenin day.

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!