Det finns så många goda varianter på burgare. Den här passar bra till när du har gott om tid. Du gör den liksom i omgångar. Hela huset kommer att dofta gott i ungefär två dagar. För burgaren har en fyllning av kryddigt, långsamt bakat fläskkött så kallad pulled pork, en stark och fluffig majonnäs och en variant på rödkåls-slaw med syrad lök. Självklart dricker vi smarrig öl till varför inte någon av dessa godingar. Smaklig spis!
Cuvée des Jacobins #10686
Alaryk Blanche #1121
Pulledpork, syrad lök, chilimajonäs och slaw med rödkål!
Det här behöver du:
4 personer Rödkålsslaw med apelsin 300 gram rödkål, fint strimlat 1 apelsin i fileer
Syrad rödlök 1-3 rödlökar i tunna skivor Ättikslag (1-2-3 lag) 1 dl socker 2 dl ättika 3 dl vatten Koka ihop ingredienserna till lagen och dra kastrullen av spisen, lägg i de tunna lökskivorna och låt dem ligga där tills de svalnat. Den lök som blir över håller sig bra i kylskåpet i en burk med lock. Dressing 3 msk vitvinsvinäger 2 msk apelsinsaft 1 msk dijonsenap 4 msk olivolja salt och svartpeppar eftersmak
Chilimajonäs 2 tsk dijonsenap 2 tsk vitvinsvinäger 1 äggula 4-6 dl neutral olja 1 vitlöksklyfta 2 msk Heinz chilisås (eller annat märke) 2 tsk torkade chiliflakes salt och peppar samt en nypa cayennepeppar
Tillagning av själva burgaren 1 gul lök, i klyftor 2-4 vitlöks klyftor, krossade 2 msk pepparkakskryddor 1 msk röd paprika 0,5 dl muskovadosocker 1 dl Heintz chilisås
Gör så här:
Gör rödkåls-slaw så här: Strimla rödkålen fint och blanda sedan ihop alla ingredienser till dressingen. Massera in dressingen i rödkålsstrimlorna och vänd sedan ner apelsinbitarna. Smaka av med salt och peppar servera!
Gör Chilimajonäsen så här: Tänk först och främst på att alla ingredienser ska ha samma temperatur! Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Droppa ner olja i en stråle och vispa kraftigt under tiden tills majonnäsen blir tjock och fluffig. Smaksätt med övriga ingredienser.
Så här gör du Pulled Pork och sedan själva burgaren! Sätt ugnen på 125 grader och ta fram en rejäl järngryta med lock som tål värme (jag får skruva loss knoppen från min gryta) Blanda ihop alla torra kryddor. Lägg löken och vitlöken i botten av grytan, lägg köttet ovanpå och kryddorna överst. Låt även lite av marinaden också hänga med ner. Ställ in grytan i ugnen i 4 timmar. Titta till grytan lite då och då, fyll på med lite varm buljong om det har kokat torrt. När 4 timmar har gått, lyfter du upp köttbitarna på en skärbräda och drar isär köttet med två gafflar – ”Pull your pork with a fork” – medan du håller på med detta, låter du det som är kvar av marinaden koka ned så att det blir tjockt och simmigt. Det tar lite olika tid beroende på hur mycket som är kvar. Ok vält ner köttfnaset i marinaden och rör om. Nu är det klart att servera som mellan ditt bröd dina ingredienser och kanske en god öl. Varför inte någon av dessa?
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!