Jag är om jag ska erkänna det mest förtjust i vitt vin. Tycker om fräschören och den höga syran som oftast balanseras av en härlig fruktighet. Här nedanför hittar ni några godingar som jag öppnat den senaste tiden. Från fräscht, lätt och fruktigt till fylligt med rondör för de vita vinerna kommer i många olika varianter. Här är några goda tips:
På bilden här ovanför ser ni Susana Balbos Signature Barrel Fermented Torrontés #92644 ett vitt vin som doftar blommigt och fruktigt med toner av fläder och krusbär. Paletten bjuder på lite mera tryck. En vaniljton från faten, lime och honung och en fin hög syra. Jag drack den till laxsushi och det smakade finfint!
Från en av mina favorit Crus Montmains kommer Domaine Laroches Chablis Premier Cru Les Montmains #96146 Man kan göra som jag och glatt öppna flaskan direkt. Då hittar man en frisk, ljuvlig dryck med hög syra och finfin mineralitet. Även toner av gröna äpplen, vit persika och färska örter. Men jag tror att man skulle kunna spara vinet en bra stund och då får en mogen rondör som sällskap.
Till min rökta flundra med dillmajonäs, smörslungad färskpotatis och underbar vällagad sparris, drack jag ett alldeles utmärkt vardagsvin Dr L Riesling #7218 som med sin flörtiga, ungdomliga sötfruktiga smak av päron, lime och honung balanseras av en härlig och hög syra.
Jag vänder mig ofta till Portugals vita viner, prisvärda, välgjorda och smakrika. En favorit som jag ofta rycker med mig från hyllorna på bolaget är Soalheiro Granit #73450 som bjuder på smak och doft av honungsmelon, gula päron och en härlig mineraliet som av solvarm granit.