Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Pasta på kylskåpsrens och funderingar över datum på livsmedel.

by Anette Rosvall 2021/07/26
written by Anette Rosvall 2021/07/26
778

På förekommen anledning vill jag prata om datum på livsmedel. Är du en sådan som slänger livsmedel bara för att det står ett par siffror på förpackningen? Som på allvar tror att t ex våffelmix som stått i skafferiet i sin förpackning plötsligt på en dag blir oätligt och giftigt? Jag tror att det är viktigt att tänka efter innan. Så här står det på Livsmedelsverkets hemsida:

Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt. Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta.

Självklart ska man vara försiktigt med sådan mat som kan vara skadligt som kött, skaldjur och mjölkprodukter. Men torrvaror, ägg, fett och konserver har en livslängd som vida överskrider det datum som står på. Det är ett så kallat bäst-före och betyder att råvaran helt enkelt är bäst innan datumen. Men om det luktar, smakar och känns ok så är det precis det. Enligt Naturvårdsverket så slänger vi 26 kilo per person oftast helt duglig mat. Ovärdigt och ohållbart för både vår värld och de bönder och producenter som tillverkat maten samt de djur som fått sätta livet till. Därför lekte jag ”HÄR ÄR DITT KYLSKÅP” häromdagen och lagade kylskåpsrenspasta. Jag hittade en salsicciakorv som absolut behövde används. Stekte den tillsammans med tomater, grädde som gått ut (smakar exakt som crème fraiche ett litet tag iallafall) och massor av riven ost som jag skrapade bort möglet på. Du använder så klart så nyinköpta råvaror du vill men recept hittar du här nedanför…

Pasta med salsicciakorv

Portioner: 2

Det här behöver du:

2 salsicciakorvar
1 gul lök
1 näve körsbärstomater
1 dl vispgrädde
1 dl riven ost
1 näve ruccola eller annat smågrönt

Pasta enligt smak och skafferi

Gör så här:

Dra skinnet av dina korvar och dela i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Dela körsbärstomaterna och riv osten.

Koka upp rejält salt pastavatten och koka din pasta enligt förpackningen. Ställ åt sidan. Häll en liten skvätt olja i din stekpanna fräs lök, vitlök och korvbitarna tills de är härligt brynta överallt. Häll i grädden och låt det hela koka ner så det blir härligt kladdig. Smaka av med salt och peppar, vänd sedan ner den kokta pastan i såsen och vänd ner hälften av osten. Lägg upp i två tallrikar toppa med grönt, tomater och resten av osten. Ät & njut!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Från fruktigt till fylligt, de vita vinerna kommer i många olika varianter. Här är några goda tips
next post
Djävulskt goda Devils eggs!

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt