På förekommen anledning vill jag prata om datum på livsmedel. Är du en sådan som slänger livsmedel bara för att det står ett par siffror på förpackningen? Som på allvar tror att t ex våffelmix som stått i skafferiet i sin förpackning plötsligt på en dag blir oätligt och giftigt? Jag tror att det är viktigt att tänka efter innan. Så här står det på Livsmedelsverkets hemsida:
Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt. Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta.
Självklart ska man vara försiktigt med sådan mat som kan vara skadligt som kött, skaldjur och mjölkprodukter. Men torrvaror, ägg, fett och konserver har en livslängd som vida överskrider det datum som står på. Det är ett så kallat bäst-före och betyder att råvaran helt enkelt är bäst innan datumen. Men om det luktar, smakar och känns ok så är det precis det. Enligt Naturvårdsverket så slänger vi 26 kilo per person oftast helt duglig mat. Ovärdigt och ohållbart för både vår värld och de bönder och producenter som tillverkat maten samt de djur som fått sätta livet till. Därför lekte jag ”HÄR ÄR DITT KYLSKÅP” häromdagen och lagade kylskåpsrenspasta. Jag hittade en salsicciakorv som absolut behövde används. Stekte den tillsammans med tomater, grädde som gått ut (smakar exakt som crème fraiche ett litet tag iallafall) och massor av riven ost som jag skrapade bort möglet på. Du använder så klart så nyinköpta råvaror du vill men recept hittar du här nedanför…