Nu är det snart dags för kanelbullens dag. Skulle det vara så att du varken känner för eller hinner göra en jäsdeg, så är denna kanelkaka ett fullgott alternativ. Kanelkakan är en fyllig, smörig sockerkaka med ett knäckigt täcke av kanel och socker. Det är lite som ett kärleksbarn mellan kanelbullen och en Crème Brulee
Men här kommer några riktigt bra recept på andra bullar. Du kan fylla dem med kanel till morgondagens kanelbullar, med annars med goda grejor som kardemumma, blåbär eller citron och ricotta en helt annan dag.
Blåbärsbullar med creamcheesetoppingCitronbullarChelseabuns
Chelsea Buns med kanelfyllning
Det här behöver du:
Vetedeg 0,5 dl mjölk 1,5 dl hett vatten 25 gram jäst 8,5 dl vetemjöl 25 gram smör (rumsvarmt) + 50 gram smör (rumsvarmt) 0,5 dl socker 10 gram salt 1 stort ägg (rumsvarmt)
Medan du väntar på degen: Smält 50 gram smör
och koka en sockerlag på: 0,5 dl vatten 1 dl strösocker
Och mixa fyllning av 150 gram smör 0,5 dl ljust muskovadosocker 0,5 dl strösocker 0,5 dl kanel en nypa vaniljsocker
Gör så här:
Blanda mjölken med det heta vattnet och se till att det blir rätt temperatur innan du blandar ner jästen, rör om tills det löser sig och ställ bunken åt sidan. Medan du blandar mjöl med 20 gram smör till smulor, tillsätt salt och socker, och sedan äggen. Till sist blandar du hela baletten med mjölkvätskan och arbetar ihop det till en deg. Knåda i cirka 5-10 minuter och lägg sedan degen att vila i minst 1 timme.
När degen har blivit dubbel så stor så kavlar du ut den till en rektangel som är 2 cm tjock. Hyvla över resterande smör över degen, vik ihop i tre delar och kavla, gör om det tills allt smör är inkavlat i degen. Låt nu degen vila i ytterligare en halvtimme.
Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen till en brun massa och låt den stå rumsvarmt tills det är dags att bre den över degen.
Kavla ut degen till en rektangel som är ungefär 40x25 cm stor. Pensla den med lite mer än hälften av det smälta smöret. Strö fyllningen över degen, men lämna cirka 2 cm tom kant runtom. Rulla ihop degen till en tight rulle och nyp ihop den så att inte fyllningen rinner ur. Pensla rullen med det resterande smöret. Skär rullen i 12 lika stora skivor och lägg dem tätt i en ugnsfast form, och pensla dem med ett vispat ägg. Lägg en handuk över och låt bullarna jäsa i 1 timme. Låt dem sedan gå i 220 grader i 15-20 minuter och så fort de kommer ut, penslar du dem med socker lagen och strör lite strösocker över. De här bullarna är godast ljumna så HURRA! det bästa är att äta upp alla samma dag som du bakat dem.
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!