Vi är många som uppskattar ett vin gjort på Riseling. Och man kan nog säga att det är en av de mest berömda och hyllade gröna druvorna. Det är svårt att generalisera när det gäller just Riesling för vinerna kommer i en massa olika varianter. Från knastertorra och friska, till fruktiga, syrliga och ungdomligt spritsiga ända till honungsdoftande, simmiga, söta och alldeles underbara. Färgerna bjuder på en regnbåge från ljust, ljust gult till gyllene bärnstensfärgade. Men några riktmärken finns. Doften kan ofta påminna om en nyöppnad badboll i plast eller gummistövlar. Det kanske inte låter helt aptitligt men lägg till fantastiks frukttoner i av citrus, gröna äpplen och gul stenfrukt. Både mineraliteten och den höga syran är också utmärkande. Riesling odlas i nästan hela världen så du har mycket att välja på.
Eftersom vinerna kommer i så många olika kläder så passar de till en mängd olika maträtter. Från ostron, fisk och skaldjur, asiatisk het och kryddig mat, till söta fruktiga desserter. Härom veckan fick jag den stora glädjen att prova en massa fantastiska viner från gjorda på just denna druva. På besök var nämligen en nestor i branschen Dieter Greiner från Kloster Eberbach. Vi som var på plats fick prova en massa spännande viner från huset och blev så klart imponerade av den fantastiska kvaliteten. Vi avslutade med en unik flaska Berg Schlossberg från 1921, historiens vingslag fladdrade tungt och jag fick en tår i ögonvrån av lycka.