Mors dag vankas och när mamman i det här huset får bestämma då blir det en chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola. Kanske inte direkt i säsong men SATAN I GATAN vad gott detta är. Jag är väldans förtjust i inlagda päron, äter dem gärna bara med lättvispad grädde. Men det finns ju massor av annat skoj man kan göra med dem. Den här pajen till exempel gjorde jag – till familjens stora glädje – för ett par år sedan på mors dag. Det är ett underbart sprött och smörsmuligt chokladpajskal som fylls med en chokladganche, toppas med mjukt vispad grädde, inlagda päron och till sist dekoreras med kaffekolasås och brynt vit choklad. Det är lite pyssligt men när man tar den första tuggan så förstår man att det var värt varenda sekund!
Jag slår alltid ett slag för de söta vinerna som oftast blir en smula styvmoderligt behandlade. Så här kommer även några mumsiga tipsa om dryck som passar som en smäck till den här efterrätten, kaffet får vänta tills senare.
Masi har givit sin recioto namnet änglarnas nektar och jag håller med. Drycken är simmigt mjuk, doftar och smakar i massor av underbara lager. Bland annat choklad, mörka körsbär, katrinplommon och fikon Masi Angelorum Recioto kommer i halvflaska och kostar 249kr #72068
Att jag gillar portvin är ingen hemlighet. Jag njuter gärna ett litet glas på vintern medan jag lyssnar på bra musik och tänker på livet. Eller då jag sitter ute på min altan och puffar på min pipa. Den här godingen från Niepoort är årgångsbetecknad och kan sparas hur länge som helst. Just nu bjuder den på mörkröda bär, en silkig munkänsla, en balanserad syra samt toner av choklad, nöt och torkad frukt Niepoort Vintage Port hittar du på väl utvalda butiker för 740kr med nummer #95715