Ibland får jag äran att snacka mat och dryck med Josefin Sundström på P4 Radio Stockholm. Det är alltid skoj att få ge radiolyssnarna tips om hur de kan tänka när det gäller mat och dryck till högtider. Just idag pratar jag om bubbliga drycker till nyårsskålen plus smakfulla saker att äta. Vad sägs till exempel om rödbetsplättar med syrad silverlök, smetana och kaviar?! Om inte det lockar så finns även recept på en ljuvlig laxrilette, en ankrilette samt bakade jordärtsskockor med kaviar – alla rätterna innehåller även picklad lök. Ja, och så hittar du så klart massor av goda bubbliga drycker att skåla med.
Ljuvlig laxrilette med syrad lökSyrad lök blir ett vackert rosa tillbehör.Ankrilette med pickladlökJordärtsskockor med syrad lök
Rödbetsplättar med syrad silverlök, smetana och kaviar
Det här behöver du:
4 stora rödbetor, grovt rivna en rejäl klick smör 2 vitlöksklyftor, rivna salt svartpeppar från kvarnen Servera med smetana syrad silverlök kaviar som passar din plånbok, jag använde rom från stör dill (gärna dillkronor)
Gör så här:
Skala och riv rödbetor och vitlök fint. Krama ur lite av stärkelsen, smaka av med salt och peppar i rivet och lägg en rejäl klick smör i en stekpanna eller ett plättjärn. Platta sedan ut potatishacket till en kaka i pannan. Stek den på låg värme och skaka hela tiden försiktigt så att inte röstin fastnar i botten, om det känns som att den kommer att fastna så låt lite smör smälta ner längst kanten på kakan. När röstin far omkring obehindrat i din stekpanna, och fått en fin gyllene färg är det dags att vända på den. Servera med en klick smetana, syrad lök, du hittar recept på det på någon av bilderna ovan, plus andra goda saker du kan göra till nyår. På toppen lägger du kaviar/rom som passar din plånbok. Smaklig spis!
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!