Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

by Anette Rosvall 2021/04/15
written by Anette Rosvall 2021/04/15
Skriv ut receptet
1,9K

Ja krispigt karamelliserade på ytan, helt mjuka och medgörliga inuti tillsammans med en perfekt avvägd balans av sött, surt och salt. Prova att rosta jordärtskockorna och servera dem sedan med smetana, syrad lök och rom. Det är en riktigt bra start på vilken måltid som helst.

De små skockorna får en knaprig yta och blir smetiga och söta inuti av den långa tillagningstiden. Lägg till den mjuka syrliga klicken smetana, den salta romen och den sötsura löken och du är hemma. Häll något gott i ditt glas och bjud någon du gillar på de små godsakerna.

krispigt rostad jordärtsskocka med smetana, syrad lök och rom

Det här behöver du:

räcker 12 munsbitar
Du behöver:
12 stycken ekologiska jordärtskockor
1,2 dl smetana
120 gram rom (löjrom, iransk kaviar, rysk kaviar eller laxrom du väljer)

2 stycken rödlökar
1-2-3 lag - 3 delar vatten - 2 delar ättika - 1 delar socker

en liten klick smör
en liten skvätt olja
salt och peppar

samt eventuellt något litet tjusigt grönt att dekorera med

Gör så här:

Börja med att borsta rent jordärsskockorna under ljummet vatten. Senare ska du äta dem med skal och allt, så var noga så att allt smuts och allt smågrus försvinner. Smält smöret, och en skvätt olja i en stekpanna, dela skockorna på hälften och lägg dem sedan med snittsidan nedåt stekpannan. In med hela pannan i ugnen på 180 grader i cirka 40 minuter. Ta ut pannan och vänd på skockorna, salta och peppra ytan och ställ en pannan igen i cirka 30 minuter. Du vill ha en gyllene yta på dina skockor. Men det skall vara helt mjuka inuti, stick dem med en potatissticka och känn efter så de har rätt konsistens.

Under tiden du väntar så kokar du upp en 1-2-3-lag och skivar din rödlök så tunt du bara kan. Använd gärna en mandolin, men akta tassarna, lägg löken i en skål! När lagen är färdig och allt socker smält så häller du lagen över löken och låter den stå och dra.

När skockorna är klara låter du dem svalna en smula, sedan dekorerar varje halva med en liten klick smetana, en liten klick löjrom och lite syrad lök. Gärna något litet grönt, tjusigt som dekoration på också.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från Geneve blir mumsigt tillbehör till säsongens grill
Nästa inlägg
Steak & Onion sandwich på fransyska.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!