Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

by Anette Rosvall 2021/04/15
written by Anette Rosvall 2021/04/15
874

Ja krispigt karamelliserade på ytan, helt mjuka och medgörliga inuti tillsammans med en perfekt avvägd balans av sött, surt och salt. Prova att rosta jordärtskockorna och servera dem sedan med smetana, syrad lök och rom. Det är en riktigt bra start på vilken måltid som helst.

De små skockorna får en knaprig yta och blir smetiga och söta inuti av den långa tillagningstiden. Lägg till den mjuka syrliga klicken smetana, den salta romen och den sötsura löken och du är hemma. Häll något gott i ditt glas och bjud någon du gillar på de små godsakerna.

krispigt rostad jordärtsskocka med smetana, syrad lök och rom

Det här behöver du:

räcker 12 munsbitar
Du behöver:
12 stycken ekologiska jordärtskockor
1,2 dl smetana
120 gram rom (löjrom, iransk kaviar, rysk kaviar eller laxrom du väljer)

2 stycken rödlökar
1-2-3 lag - 3 delar vatten - 2 delar ättika - 1 delar socker

en liten klick smör
en liten skvätt olja
salt och peppar

samt eventuellt något litet tjusigt grönt att dekorera med

Gör så här:

Börja med att borsta rent jordärsskockorna under ljummet vatten. Senare ska du äta dem med skal och allt, så var noga så att allt smuts och allt smågrus försvinner. Smält smöret, och en skvätt olja i en stekpanna, dela skockorna på hälften och lägg dem sedan med snittsidan nedåt stekpannan. In med hela pannan i ugnen på 180 grader i cirka 40 minuter. Ta ut pannan och vänd på skockorna, salta och peppra ytan och ställ en pannan igen i cirka 30 minuter. Du vill ha en gyllene yta på dina skockor. Men det skall vara helt mjuka inuti, stick dem med en potatissticka och känn efter så de har rätt konsistens.

Under tiden du väntar så kokar du upp en 1-2-3-lag och skivar din rödlök så tunt du bara kan. Använd gärna en mandolin, men akta tassarna, lägg löken i en skål! När lagen är färdig och allt socker smält så häller du lagen över löken och låter den stå och dra.

När skockorna är klara låter du dem svalna en smula, sedan dekorerar varje halva med en liten klick smetana, en liten klick löjrom och lite syrad lök. Gärna något litet grönt, tjusigt som dekoration på också.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från Geneve blir mumsigt tillbehör till säsongens grill
next post
Steak & Onion sandwich på fransyska.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt