Vi var i Köpenhamn för ett par veckor sedan. Ett måste i Danmark är smörebröd så vi gick självklart på en restaurang avsedd för ändamålet. Vi åt, skålade i öl som sig bör även i en liten rackare. Vill du göra likadant så går det finfint även på hemmaplan. Här nedanför hittar du tips på öl, god snaps samt tre sorters härliga smörebröd. Stevens laxmacka med förlorat ägg, skagenrundlar (inklusive recept på hemmagjord skagenröra) samt ett picklade grönsaker, rostbiff, krispig lök och currymajonnäs. Kanske du vill äta smörebröd på Valborg eller någon annan av helgdagarna som seglar upp inom kort. Prova vettja!
Stevens laxmacka 2 skivor rågbröd 4-6 skivor kallrökt lax per person cirka 60 gram färsk babyspenat 1 liten vitlöksklyfta 0,5 dl vispgrädde 2 förlorade ägg 2 tsk färskost salt och svartpeppar
Smörrebröd med picklade grönsaker 2 skivor rågbröd 2 tsk färskost 6-8 skivor tunt skivad rostbiff 0,5 dl currymajonnäs Servera med pickles och sallad
Skagenrundlar 2 brödskivor cirka 40 st skalade räkor 1 dl skagenröra en liten klick rom (efter smak och plånbok) servera med citron, sallad och eventuellt dill
Skagenröran 800 gram skalade räkor 16 msk majonnäs 8 msk crème fraiche 12 msk fint hackad dill 4 msk färskpressad citronsaft 1,5 cm pepparrotsvisp på tub
Gör så här:
Stevens laxmacka med förlorat ägg och gräddstuvad spenat. Bred färskost på rågbröden och lägg sedan upp dem på en fin tallrik. Lägg den färska spenaten i en stekpanna och när den sjunkit ihop, fyll på med vitlök och grädde och låt koka ner tills det blir en tjock stuvning. Smaka av med salt och peppar. Fördela stuvningen över brödet och lägg sedan laxskivorna över.
Förlora ditt ägg, antingen i mikrovågsugnen – knäck ägget i en kopp – kör det i 10 sekunder på medium värme. Eller i en kastrull med kokande vatten och några droppar ättika. Vält sedan ägget över mackan och dekorera med krasse, servera gärna med grön sparris.
Smörrebröd med picklade grönsaker och currymajonnäs. Bred färskost på rågbröden och lägg upp dem på en fin tallrik. Lägg sedan rostbiffen snyggt däröver, lägg rejält med pickles bredvid och servera med en rejäl klick currymajonnäs. Dekorera gärna med tunt skivad schalottenlök.
Currymajonnäs gör du enkelt så här. Blanda 0,5 dl färdig majonnäs med 1 msk curry och 2 msk mango chutney, smaka av med salt och peppar och låt stå ett tag så smakerna gifter sig. Mums!
Skagenrundlar: Börja med skagenröran. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå ett tag så att smakerna går ihop sig. Lägg sedan sallad på brödet, fördela räkorna i en ring runt kanten, fyll på med skagenröra och toppa med rom. Dekorera med citron och eventuellt en dillvippa.
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!