Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Sabrera mera -Mousserande viner att fira till helgen!

by Anette Rosvall 2024/12/20
written by Anette Rosvall 2024/12/20
409

Tänk så mycket roligare livet blir om man sabrera ett mousserande vin. Så varför inte fira in helgen, julen eller nyår med lite bubblig dryck. Det är ett elegant och festligt sätt att kicka igång en middag, kalas eller bara en helt vanlig tisdag! En sabrering handlar självklart om att glänsa. Med stora knivar, flaskor som smäller, glassplitter, korkar som flyger och mousserande vin som sprutar. Hur som helst så ser jag det som mitt ansvar att lära ut denna ädla konst. Så här gör du:

1 Ta fram din sabel. Har du ingen sabel så går det lika bra med en kökskniv, golfklubba, skridsko eller linjal. Vad som helst med en hård vass kant fungerar.

2. Ta fram din champagne. DEN SKA VARA ISKALL! Har du ingen champagne, så går det lika bra med någon annan sorts bubblig dryck med metallgrimma och kork.

3. Ta bort skyddsfoliet och lossa försiktigt metallgrimman men OBS! släpp den inte helt. Det är bra tryck i dessa pavor. Knyt nu ett snöre eller siden band runt glaskanten på flaskan. Det är en säkerhetsåtgärd och tillåter dig ha full koll på det som annars flyger all världens väg.

4. Rikta flaskans öppning bort från allt med ögon, och det som kan gå sönder av en rejäl projektil. Leta sedan rätt på flaskans söm. Ja den har en sådan!

5. Håll snöret eller sidenbandet kort! Ta bort grimman och håll emot med tummen. Nu är du redo! Håll flaskan i 45 graders vinkel och för sedan – med bestämd hand – ditt verktyg längst med sömmen upp mot kanten på flaskmynningen. Det kan behövas några rejäla tag. Men till sist får du iväg korken med ett SWOOOOSH! Då riktar du snabbt upp flaskan igen. För vi vill inte att för mycket av den ädla drycken försvinner iväg. Den ska vi ju skåla i för böfvelen!

Här kommer några finfina tips på vad du kan sabrera: Deutz Brut Classic en mycket god champagne gjord på de tre vanligaste druvorna. Självklart måste jag tipsa om en av mina favorit rosé-champagner – Gosset Grand Rosé Brut. Också Louis RoedererCollection 244 – en klassiker som alltid levererar. Vill man ha några goda alternativ så är Rotari ett säkert kort och alldeles utmärkt i magnum. Clotilde Davenne Extra Brut en Cremant de Bourgogne från en strålande producent. Sist men inte minst Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva från mousserande från Penedes.

Sabrera mera!

Deutz Brut Classic
Gosset Grand Rosé brut
Louis RoedererBrut Premier
Rotari Brut Riserva
Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne Extra Brut
Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ädelostkaka med lingongele
Nästa inlägg
Vad dricker ni till julbordets varma?

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!