För sött, för sliskigt och absolut inte någon bra kombination till mat. Nej ni hör, jag är verkligen inte förtjust i julmust men när jag läser statistik från Sveriges Bryggerier så inser jag att jag inte är normal. För enligt deras undersökningar så vill 79% av Sveriges befolkning att julmust serveras till maten på bordet. I samma rapport kan man läsa att 30 miljoner liter julmust kommer att stå på de Svenska julborden i år.
Det finns dock några saker som jag tycker att man kan göra med julmust för att dämpa den sötsliskiga smaken. Jag gör till exempel en rökig julmustsås till supergoda tomatmarinerade revbensspjäll. Jag tycker att det också passar om man ska laga carnitas och kanske också till någon skojig jul-cocktail, men sedan tar det slut och jag säger nej tack.
Musten togs fram på 1920 talet som ett alkoholfritt alternativ och jag hävdar att om man vill tänka på procenten så finns oändligt många trevliga och goda alternativ som passar så mycket bättre till julmaten. Här kommer några av mina bästa tips. Alkoholfri öl från Mariestad, en smarrig äppelmust från Pomologik, två stycken mousserande varianter en med ingefärstoner och en med skogssmak av gran. Ja och till sist en lyxig ginger beer från Fentimans. Mitt tips är att du provar redan nu så du vet vilken sort du gillar bäst! Om du klickar på bilderna så får du också recept på den där goda julmustsåsen och två recept på kladdiga revbensspjäll. Skål och smaklig spis!