Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Kroppkakor – husmanskost när den är som bäst. Mjuk traditionstung och alldeles underbar.

by Anette Rosvall 2025/10/22
written by Anette Rosvall 2025/10/22
Skriv ut receptet
170

Har en vän från New York som följer Sveriges matscen med stort intresse. Här om dagen skickade hon en bild på kroppkakor och mitt snålvatten började rinna. Min mamma kunde göra Sveriges bästa! (nu är hennes händer lite trötta och krokiga) så kanske dags för mig att ta över stafettpinnen. För det är på den tiden av året när löven är gula och morgnarna kalla. När potatisen är alldeles lagom ”gammal” som de blir allra bäst. Har ytterligare ett minne av ljuvliga kroppkakor. Min x-mans mormor visste att jag älskade kroppkakor, så första gången jag var där fick jag tre stadiga bollar på tallriken. Det var mitt i sommaren så jag var djupt imponerad av att hon fått till det hela. Doften av potatis, stekt lök och fläsk smaksatt med nymald kryddpeppar som spred sig i huset. Mamma stod vid köksbänken, lugn och stadig, och formade de där mjuka, runda klumparna med kärlek och tålamod. Och just därför älskar jag dem. För att de är både hem och historia i en och samma tugga. Matminnen är väl ändå det finaste!

Kroppkakor är höstmat när den är som bäst – varm, mättande, enkel. Ett sätt att ta tillvara på potatisen och fläsket, men också en tradition som bör tas hand om. Det finns varianter överallt i världen: de polska pyzy, norska raspeballer, litauiska cepelinai som är mat med samma idé, men med olika dialekt så att säga. Fyllda, kokta, trösterika potatisbollar. Kanske kan de lite mindre italienska gnocchisarna också falla in under samma ide.

Kroppkakor

Portioner: 4

Det här behöver du:

1 kg mjölig potatis, med skal
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
salt

Fyllning
200 gram rökt fläsk i små, små tärningar
1 stor gul lök, fint hackad
3 msk, kryddpeppar, nymortlad

Kokning
En stor kastrull med salt vatten

Servering
Smält (gärna brynt smör)
Rårörda lingon

Gör så här:

Börja med att koka potatisen med skal, låt svalna lite innan du pressar den genom en potatispress. Lägg potatispresset på ett fat och låt kallna helt. Medan du väntar steker du det finhackade fläsket tillsammans med lök och kryddpeppar i smör. Nu ska även det svalna.

Vispa ägg, mjöl och salt och blanda samman detta med den svala potatisen. Arbeta ihop degen snabbt till en tjock rulle. Skär den sedan i 12 bitar, tryck en fördjupning i varje del. Lägg cirka en matsked fyllning i fördjupningen och rulla ihop till en boll (blir ungefär lika stor som en mindre tennisboll.

Nu ska bollarna koka. Lägg i några i taget och sjud dem på mellanhög värme. När de flyter upp ska de koka i cirka 5 minuter till. Servera dem varma med smält (gärna brynt) smör och rårörda lingon. Blir det fyllning över så kan man servera det vid sidan om de färdiga kroppkakorna.

Tips! De som blir över går utmärkt att dela och steka upp dagen därpå. Mums!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Nyponsoppa – en god soppa med känsla av barndom
Nästa inlägg
Det behövs en värmande drink! Varför inte en B52a

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Taco-kål ett hållbart vegetariskt alternativ i säsong.

2025/09/22

Kulturkanon och husmanskost! Jag bjuder på klassiska persiljejärpar.

2025/09/15

Allt gott du kan göra med en aubergine

2025/09/05

Stuvade makaroner! Finns det något godare att servera...

2025/09/01

Gul lök i köksträdgården – dags för skörd!

2025/08/29

Fredagsmums! Pizza bianca med potatis, rödlök och västerbottensost

2025/08/22

Har börjat jobba och har ingen energi till...

2025/08/19

Strandmat som fungerar – mina favoriter för bad,...

2025/07/29

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!