Det finns smaker som väcker minnen. För mig är nyponsoppa en sådan. En enkel, bärnstensfärgad soppa med en doft av sol och skogsstig. Den påminner om barndomens utflykter, termos i ryggsäcken och de där små sega mandelbeskvierna som fastnade mellan tänderna.
Men nyponsoppa är mer än nostalgi. Det är en dryck, en dessert, en värmande kvällsfavorit. Gjord på egen hand blir den något helt annat än den färdiga på påse – friskare, djupare, med en lätt syra som balanseras fint med lite honung eller socker. Servera den varm med mandelbiskvier, en klick vispgrädde och några färska bär. Och nyponen själva – de är små vitaminbomber. Fulla av C-vitamin, vackra att plocka, och en påminnelse om hur naturen fortsätter ge, långt in på hösten. Om du i vanliga fall brukar köpa färdiga soppa på tetra eller i pulverform så är mitt tips att du provar mitt recept. Du hittar yponpulver på hälsokosten. Vill man gå ytterligare ett steg på DIY-skalan så har jag sett tips på hur man plockar, torkar och mixar helt från grunden. Det har jag dock inte orkat puh, men hur gör du din nyponsoppa.
