Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av barndom

by Anette Rosvall 2025/10/20
written by Anette Rosvall 2025/10/20
Skriv ut receptet
207

Det finns smaker som väcker minnen. För mig är nyponsoppa en sådan. En enkel, bärnstensfärgad soppa med en doft av sol och skogsstig. Den påminner om barndomens utflykter, termos i ryggsäcken och de där små sega mandelbeskvierna som fastnade mellan tänderna.

Men nyponsoppa är mer än nostalgi. Det är en dryck, en dessert, en värmande kvällsfavorit. Gjord på egen hand blir den något helt annat än den färdiga på påse – friskare, djupare, med en lätt syra som balanseras fint med lite honung eller socker. Servera den varm med mandelbiskvier, en klick vispgrädde och några färska bär. Och nyponen själva – de är små vitaminbomber. Fulla av C-vitamin, vackra att plocka, och en påminnelse om hur naturen fortsätter ge, långt in på hösten. Om du i vanliga fall brukar köpa färdiga soppa på tetra eller i pulverform så är mitt tips att du provar mitt recept. Du hittar yponpulver på hälsokosten. Vill man gå ytterligare ett steg på DIY-skalan så har jag sett tips på hur man plockar, torkar och mixar helt från grunden. Det har jag dock inte orkat puh, men hur gör du din nyponsoppa.

Nyponsoppa med mandelsbiskvier

Det här behöver du:

8 msk nyponskalmjöl
cirka 10 dl vatten
6 msk strösocker (kanske smakar du av med mera)
1 msk potatismjöl
1 nypa mald kardemumma
saft och zest från en apelsin eller citron

Mandelbeskvier
100 gram mandlar, skalade och mixade
1 dl strösocker
1 äggvita

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och koka upp tills det är blandat. Smaka av och fyll på med mer socker eller syra så att soppan smakar som du vill ha den. Servera med en klick gräddglass och en näve mandelbiskvier.

Känner du dig pysslig kan du även göra dina mandelbiskvier själv så här. Skala och mixa mandeln, ställ åt sidan. Vispa upp äggvita och socker till en maräng och vänd ner mandelmjölet. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut små kluttar på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugnen cirka 10-12 minuter i 200 grader.

Njut!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och vansinnigt enkelt!
Nästa inlägg
Kroppkakor – husmanskost när den är som bäst. Mjuk traditionstung och alldeles underbar.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!