Vi älskar att göra pizza hemma – det är något alldeles särskilt med doften av nygräddad deg, smält ost och färska örter som fyller köket. Men så finns det dagar när man inte riktigt orkar kavla, jäsa och mjöla ner hela bänken. Då kommer pinsan till undsättning!
Pinsa är som pizzans italienska kusin – luftigare, lite frasigare och ofta bakad på en blandning av vetemjöl, ris- och sojamjöl. Jag brukar köpa färdiga bottnar och toppa dem efter humör. Det är snabbmat på bästa sätt – fräscht, smakrikt och så nära en stenugnsbakad pizza du kan komma utan att tända ugnen i timmar.
Här kommer tre av mina favoriter:
Klassisk Pinsa bianca
Toppa botten med crème fraiche, riven mozzarella, tunt skivad potatis, rosmarin och flingsalt. Grädda tills den är gyllene och droppa över lite tryffelolja precis före servering.
Rustik tomat, basilika & burrata
Bred ut ett lager tomatsås, toppa med körsbärstomater, burrata, basilika och ett stänk god olivolja. En riktig solig smakbomb – perfekt till ett glas rött.
Höstpinsa med svamp och lök
Stek svamp, rödlök och vitlök i smör. Toppa pinsan med svampblandningen, lite västerbottensost och färsk timjan. En skvätt citron på toppen gör underverk!
Pinsa är det perfekta sättet att få till en snabb middag med wow-effekt. Det krävs inga genvägar – bara goda råvaror, lite fantasi och en het ugn. Så nästa gång du känner att tiden är knapp men smaken ändå ska sitta där – testa någon av de tre i listan eller go wild and crazy och testa en med smak av Janssons Frestelse. Jag lovar det är skitgott!


