Det finns något oemotståndligt med små fiskar. Sardiner, ansjovis och boquerones – de där små silvriga smakerna som bär på hela havets personlighet. De är enkla, nyttiga och fulla av umami, men ändå lite bortglömda i våra svenska kök – förutom till julen när hetsen efter ansjovis nästan blir löjlig.
I medelhavsregionerna har man en härligt avslappnad syn på de små fiskarna. De serveras enkelt med bröd, gärna direkt ur burken. Jag minns första gången jag åt nyfriterade boquerones i Spanien – lätt mjölade, frasiga, med färskpressad citron och ett glas kallt vitt vin. Det var så enkelt, men ändå så perfekt. Sedan dess har jag alltid några burkar med sardiner och ansjovis hemma. De räddar vilken måltid som helst.
Och sardinerna då, kanske det enklaste ändå. Du rostar några skivor bröd, skär upp en bit citron och kanske till och med lyxar till det med lite aioli i en skål. Sedan är det bara att öppna burken. De små fiskarna lägger du på det vitlöksrostade brödet, över en bädd av aioli, sedan klämmer du över lite citron. Eller så får sardinerna och det rostade brödet sällskap av tomat, olivolja och färska örter.
Små fiskar, stor smak. Och kanske något att återupptäcka – för både vardag och helg. Här kommer några recept med små fiskar. Håll till godo!



