Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Jägarens viltgryta – comfort food när längtan sätter in.

by Anette Rosvall 2025/10/13
written by Anette Rosvall 2025/10/13
Skriv ut receptet
291

Nu är det den tiden på året när R drar norrut på älgjakt. Han packar ryggsäcken, oljar bössan med en iver som visar att han ser fram emot tidiga morgnar, doften av skog, korvgrillning på öppen eld och den där stillheten man bara hittar långt bort från stan. Jag stannar hemma och jobbar, hänger med kompisar och familj och kommer att ha det alldeles utmärkt. Men jag kommer självklart att längta. Så för att stilla saknaden lagar jag Jägarens viltgryta – ett mustigt långkok, en mörk och gryta som smakar och doftar höst, skog. kärlek och lite längtan. En sådan där gryta som liksom kramar en inifrån. Viltköttet puttra tillsammans med rotfrukter, lök, en skvätt vin, en näve lingon och så några svampar som vi plockade i skogen bakom huset . Dofter av långkoket sprider sig i huset och det känns hemtrevligt och mysigt.

Jag serverar den med potatispuré eller kanske ett gott bröd och ett glas rött – självklart tända ljus och finporslinet med guldkant!. Så ja – Jägarens viltgryta är lika mycket lyx, tröst som middag. Vill du ha flera tips på vad du kan göra med viltkött så klicka på bilderna här nedanför

Viltgryta med svamp och hasselbacks-rödbetor
Rubbad viltstek med polentakräm
Rostbiff av älg
File med pepparsås och potatisfondant

Jägarens viltgryta – med älg, trattisar och lingon

Det här behöver du:

Det här behöver du:

ca 700 g älgkött i grytbitar
några stjälkar selleri, finhackade
2 stora morötter, finhackade
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
6 msk tomatpuré
0,5 dl vetemjöl
några klickar smör eller en skvätt olja att steka i
2 dl vitt vin
0,5 dl kantarellfond
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 msk soja
4 msk dijonsenap
några nypor torkad timjan
1 lagerblad
1 näve frysta lingon
2 msk gin (eller konjak, om man vill ha rundare smak)
salt och rejält med svartpeppar
2 dl frysta trattkantareller (eller annan svamp)

Servera med kokt pressad potatis, kokta morötter eller ett gott bröd som suger upp den mustiga såsen.

Gör så här:

Börja med att hacka grönsakerna fint. Fräs dem mjuka och lätt gyllene i en gjutjärnsgryta. Fyll på med tomatpuré och senap. Torka av älgköttet med hushållspapper, vänd bitarna i mjöl och bryn dem i en het stekpanna tills de fått färg. Vispa ur panan den med vitt vin och kantarellfond – allt det där goda ska ner i grytan! Lägg köttet i grytan med grönsakerna. Häll på tomatkross, soja, dijonsenap, gin, timjan, lagerblad och lingon. Salta och peppra generöst.

Låt puttra i minst 1,5–2 timmar på svag värme tills köttet är mört och dofterna får grannarna att börja undra vad du lagar. Mot slutet vänder du ner svampar och lingon och låter allt bli varmt. Servera grtan rykande het, med potatis och morötter.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Del 3 – min krabbpasta mumsfilibabba
Nästa inlägg
Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med stor smak

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!