äppelblom, äpplen, blommor, Alto-Adige, Sydryrolen

Dolomiternas godsaker

Min artikel om Dolomiternas Godsaker hittar man i Tidningen Vin&Bar. Den skrev jag efter att jag och Malin Turunen (MatMalin) fick nöjet att åka dit. Vi lyckades pricka in exakt de dagar då regionens äppelodlingar stod i rosa blom. Vi fick även kika på produktionen av den traditionella späck som jag tycker är som en blandning av vårt sidfläsk och den lufttorkade parmaskinkan.

Dessutom hade vi tur och fick träffa vi några av de ljuvliga kossorna som just var inne på lunchpaus. De bor på bondgårdar högt uppe i alperna och deras mjölk producerar den goda stilfser-osten som har traditioner långt bak i tiden. Den är S.U.B märkt – det vill säga en sorts ursprungsmärkning som innebär att produktion och bearbetning är speciellt för en viss region.

Självklart kikade jag även på de viner som regionen producerar. I Sverige finns inte jättemånga viner att välja på härifrån men de som finns är faktiskt riktigt bra. Här kommer några av mina favoriter.

Winkl Sauvignon 2018 #2799 för 169kr är ett vitt vin med smak av solmogen saftig melon, citrus och en fräsch örtighet samt en relativt hög syra. Smakar fint till exempel till en örtig skaldjurspasta.

Rotari Rosé (magnum) #7701 för 239kr är en spumante från området gjord på traditionell metod med andra jäsning i flaska. Vinet smakar och doftar av blodapelsin, fina smultron och kex. Detta är en bra aperitif men fungerar även bra till rätter med fisk och skaldjur.

Ferrari Brut #7721 för 165 kr – Ferrari kanske är mest känd för de röda sportbilarna, men en annan familj med samma namn gör mycket bra mousserande vin som bjuder på en toner av gula äpplen nötter och persika, en smarrig brödighet och en hög syra.

Mastri Vernacoli Nr 2448 för 79kr – Görs av den inhemska druvan Lagrein. Vinet bjuder på en tät röd färg med smak och doft av mörka körsbär, sträva slånbär, gräddkola och viol. Och smakar bäst till kryddiga kraftiga kötträtter av nöt och lamm.

Här hittar du mer information om regionen https://www.suedtirol.info/en