Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Dolomiternas godsaker

by Anette Rosvall 2019/05/27
written by Anette Rosvall 2019/05/27
äppelblom, äpplen, blommor, Alto-Adige, Sydryrolen
951

Min artikel om Dolomiternas Godsaker hittar man i Tidningen Vin&Bar. Den skrev jag efter att jag och Malin Turunen (MatMalin) fick nöjet att åka dit. Vi lyckades pricka in exakt de dagar då regionens äppelodlingar stod i rosa blom. Vi fick även kika på produktionen av den traditionella späck som jag tycker är som en blandning av vårt sidfläsk och den lufttorkade parmaskinkan.

  • Stilfer ost

Dessutom hade vi tur och fick träffa vi några av de ljuvliga kossorna som just var inne på lunchpaus. De bor på bondgårdar högt uppe i alperna och deras mjölk producerar den goda stilfser-osten som har traditioner långt bak i tiden. Den är S.U.B märkt – det vill säga en sorts ursprungsmärkning som innebär att produktion och bearbetning är speciellt för en viss region.

Självklart kikade jag även på de viner som regionen producerar. I Sverige finns inte jättemånga viner att välja på härifrån men de som finns är faktiskt riktigt bra. Här kommer några av mina favoriter.

Winkl Sauvignon 2018 #2799 för 169kr är ett vitt vin med smak av solmogen saftig melon, citrus och en fräsch örtighet samt en relativt hög syra. Smakar fint till exempel till en örtig skaldjurspasta.

Rotari Rosé (magnum) #7701 för 239kr är en spumante från området gjord på traditionell metod med andra jäsning i flaska. Vinet smakar och doftar av blodapelsin, fina smultron och kex. Detta är en bra aperitif men fungerar även bra till rätter med fisk och skaldjur.

Ferrari Brut #7721 för 165 kr – Ferrari kanske är mest känd för de röda sportbilarna, men en annan familj med samma namn gör mycket bra mousserande vin som bjuder på en toner av gula äpplen nötter och persika, en smarrig brödighet och en hög syra.

Mastri Vernacoli Nr 2448 för 79kr – Görs av den inhemska druvan Lagrein. Vinet bjuder på en tät röd färg med smak och doft av mörka körsbär, sträva slånbär, gräddkola och viol. Och smakar bäst till kryddiga kraftiga kötträtter av nöt och lamm.

Här hittar du mer information om regionen https://www.suedtirol.info/en

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Grönare curry med knorr.
Nästa inlägg
Hurra det är Roséfnatt!

Du borde verkligen prova det här också!

Hasselbacken på Djurgården – är väl värt ett...

2023/05/06

Skryta lite för de jobb jag gjort på...

2023/03/30

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Tittade på film, drack vin och tänkte tillbaka...

2022/11/30

Umeås finest? Brännlands iscider och Andreas Sundgren.

2022/11/18

Såld på historier om kärlek, underbar doft av...

2022/11/03

Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en...

2022/10/22

Leka korvmoj till middagen och låta alla beställa...

2022/07/28

Det komplexa landet i väster fyller år. Jag...

2022/07/02

Det finns så mycket gott att upptäcka har...

2022/05/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02
  • Ännu mera pesto – men denna gång med ärtor

    2023/05/30
  • Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

    2023/05/29
  • Den lenaste soppan du kan tänka dig görs på blomkål.

    2023/05/29
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

    2023/05/26

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt