En riktigt god löksoppa gjort på mitt sätt kräver tid, kärlek och tre sorters vin. Men när du ger soppan lite extra TLC får så blir utfallet en mjuk, smakrik, värmande, kärleksfull soppa med extra piff. Det här receptet räcker till två riktigt hungriga själar. Men om du är riktigt sugen så finns ju den gamla regeln som säger att efter soppa är det default att servera en smarrig efterrätt. Du hittar så klart en massa tips här hos mig. Nedanför hittar du recept och så tre viner som sitter som en smäck till detta recept.
Leacock’s Malmsey #76291
Chinon Les Petites Roches Charles Joguet #95593
Fino Inocente #8202
Löksoppa för två hungriga själar
Det här behöver du:
Börja med:
en skvätt olja
en klick smör
400 gram skivad lök – välj olika sorter eftersom de alla smakar olika (jag valde röd-, charlotten-, gul- och silverlök)
Fyll på med:
1 dl madeira
4 dl rödvin
1 dl sherry
4 dl mustig mörk buljong
en skvätt rödvinsvinäger
ytterligare 100 gram skivad lök av olika sorter
Toppa med:
3 dl rejält lagrad ost
25 gram rökt skinka, fint hackad
2 rejäla skivor surdegsbröd
smör till att steka dessa i
Gör så här:
Låt löken småputtra på väldigt låg värme i 1 timme tills den är karamelliserad och brun fyll på med resten av ingredienserna i kastrullen. Låt nu alltsammans koka ner till hälften i ytterligare en timme. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och timjan. Gör toppingen genom att riva 3 dl rejält lagrad ost samt smörsteka två rejäla skivor surdegsbröd gyllenbruna.
Häll nu upp soppan i ugnsfasta tallrikar, skålar eller koppar. Lägg det smörstekta brödet på soppan och lägg sedan en rejäl hög med riven ost och fint hackad skinka– så mycket att du nästan skäms – på toppen. Gratinera på hög värme i ugnen tills osten smält och fått en gyllene yta.