Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Pimpad löksoppa för två hungriga själar!

by Anette Rosvall 2021/03/23
written by Anette Rosvall 2021/03/23

En riktigt god löksoppa gjort på mitt sätt kräver tid, kärlek och tre sorters vin. Men när du ger soppan lite extra TLC får så blir utfallet en mjuk, smakrik, värmande, kärleksfull soppa med extra piff. Det här receptet räcker till två riktigt hungriga själar. Men om du är riktigt sugen så finns ju den gamla regeln som säger att efter soppa är det default att servera en smarrig efterrätt. Du hittar så klart en massa tips här hos mig. Nedanför hittar du recept och så tre viner som sitter som en smäck till detta recept.

  • Leacock’s Malmsey #76291
  • Chinon Les Petites Roches Charles Joguet #95593
  • Fino Inocente #8202

Löksoppa för två hungriga själar

Det här behöver du:

Börja med:
en skvätt olja
en klick smör
400 gram skivad lök – välj olika sorter eftersom de alla smakar olika (jag valde röd-, charlotten-, gul- och silverlök)

Fyll på med:
1 dl madeira
4 dl rödvin
1 dl sherry
4 dl mustig mörk buljong
en skvätt rödvinsvinäger
ytterligare 100 gram skivad lök av olika sorter

Toppa med:
3 dl rejält lagrad ost
25 gram rökt skinka, fint hackad
2 rejäla skivor surdegsbröd
smör till att steka dessa i

Gör så här:

Låt löken småputtra på väldigt låg värme i 1 timme tills den är karamelliserad och brun fyll på med resten av ingredienserna i kastrullen. Låt nu alltsammans koka ner till hälften i ytterligare en timme. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och timjan. Gör toppingen genom att riva 3 dl rejält lagrad ost samt smörsteka två rejäla skivor surdegsbröd gyllenbruna.

Häll nu upp soppan i ugnsfasta tallrikar, skålar eller koppar. Lägg det smörstekta brödet på soppan och lägg sedan en rejäl hög med riven ost och fint hackad skinka– så mycket att du nästan skäms – på toppen. Gratinera på hög värme i ugnen tills osten smält och fått en gyllene yta.

Sydtyrolen
0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.
next post
Rosa bubblor och en grön risotto gör gott och vårlikt i glas och på tallrik.

You may also like

Var rädd om ogräset

2021/04/19

Rabarberflarn med rostad choklad.

2021/04/18

Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och...

2021/04/17

Steak & Onion sandwich på fransyska.

2021/04/16

Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och...

2021/04/15

Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från...

2021/04/14

Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs...

2021/04/14

Måndag betyder härlig vegomat, en skrynklig klänning och...

2021/04/12

Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost...

2021/04/10

Har du hört talas som Ballmers peak?

2021/04/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Var rädd om ogräset

    2021/04/19
  • Rabarberflarn med rostad choklad.

    2021/04/18
  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Steak & Onion sandwich på fransyska.

    2021/04/16
  • Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

    2021/04/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen!

    2021/04/14
  • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

    2021/04/10
  • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

    2021/04/09

Media & TV/Radio

  • Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

    2021/04/13
  • Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

    2021/03/28
  • Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

    2021/03/25
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top