Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Rosa bubblor och en grön risotto gör gott och vårlikt i glas och på tallrik.

by Anette Rosvall 2021/03/24
written by Anette Rosvall 2021/03/24
Skriv ut receptet
1,3K

Här kommer alltså den första delen i min serie om mat som passar till vinerna från Loxarel – den familjeägda vinproducenten i Penedés helt nära storstaden Barcelona. Producenten Loxarel är specialiserade på viner med ekologisk och biodynamisk status som görs under appellationen och kvalitetsmärkningen Classic Penedès. Idag är det fjärde generationen i familjen Mitjans som bedriver verksamheten. Mitt allra första tips är en grön, skön och lite vårlik risotto som passar som hand i handske till producentens rosé – Loxarel A Pèl Rosé Brut Natur Reserva #72692.

Det här vinet är alltså ett ekologiskt och biodynamiskt framställt helt torrt, friskt, och fruktigt rosé bubbel med smak och doft med toner av friska röda bär, en viss sälta, fräsch örtighet, mineralitet, rosa grapefrukt och smöriga kex. Vinet är gjort på 60% Pinot Noir och 40% Xar-el-Lo Vermell. Vingårdarna ligger på mer än 700 meter över havsytan och druvorna skördas förhand. Vinet är framställt enligt de strikta reglerna för Classic Penedès med traditionell metod och en andra jäsning på flaska. A Pèl rosé har sedan vilat 24 månader på jästfällningen.

Den första rätten till det här vinet är en grön risotto med syrlig sallad på rödbeta och smörgåskrasse. Smakerna här balanserar vinets höga, krispiga syra med sin krämiga konstisens. De gröna inslagen som sockerärtor, bladspenat, fänkål och den kryddiga smörgåskrassen plockar upp örtigheten i vinet. Rätten toppas av rödbetor som oftast har en lite jordig mörk smakbild, jag har blandat dem försiktigt med både fetaost och en syrlig dressing, jag kan lova att det sitter som en smäck till vårt bubbliga rosévin. Hedra våren med grönt och rosa vettja!

Grön risotto med syrlig sallad på rödbeta, smörgåskrasse

Det här behöver du:

2 dl torr vermouth (eller vitt vin)
8 dl grönsaksfond (varm eller ljummen)
25 gram Smör
4 dl risottoris
1 fint hackad gul lök
5 cm purjolök, fint skivad
2 fint hackade vitlöksklyftor
100 gram fint hackad fänkål
100 gram bladpersilja, hackad
150 gram färsk bladspenat
150 gram sockerärtor
minst 1,5 dl fint riven parmesanost

1 paket smörgåskrasse

150 gram fetaost
400 gram rödbeta (kokt)
citronsaft
olivolja
salt och peppar

Gör så här:

Smält smöret i pannan och lägg i lök, vitlök, fänkål, purjolök och vänta tills de har mjuknat men inte fått färg. Lägg i ytterligare en liten klick smör till och låt det smälta, nu i med riset och låt det bli blankt utav smöret. När allt ris är blankt så häller du på vermouthen, låt den ånga ur helt så att alkoholen försvinner vi vill bara ha den goda syran. Sänk nu värmen till ganska låg, det skall bara småputtra. Häll på lite buljong i taget och rör om hela tiden. När buljongen är slut bör riset vara spänstigt men utan kärna, vänd i dina gröna grönsaker och örter, drag pannan åt sidan, och gör rödbetssalladen. Precis innan servering, lägger du i en liten knopp smör i din risotto och serverar den med din rödbetssallad.

Gör en rödbets- och fetaostsallad genom att skära rödbetorna i fina kuber, smula ner fetaosten och klipp smörgåskrasse fint. Blanda alltihop med citronsaft, salt, peppar och god olivolja. Toppa risotton med rödbetssalladen och dekorera med smörgåskrasse.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pimpad löksoppa för två hungriga själar!
Nästa inlägg
Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt