Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Har du en ostskalk parmesan kvar? Lyckans ost, då kan du göra mina parmesankex.

by Anette Rosvall 2022/01/28
written by Anette Rosvall 2022/01/28
Skriv ut receptet
2,7K

Du kommer att tacka mig för det här är ett absolut utomförträffligt sätt att ta tillvara på gamla ost rester. Du får en svettig, småtrist ostkant att såsom Askungen på väg till bal att förvandlas till ett av det lyxigaste och bästa tillbehören som du kan knapra på. Mina parmesankex med oliver och pinjenötter passar finfint lite elegant James-Bondigt till en drajja – stired not shaken så klart. Men även som smågott till en riktigt god bubblig dryck. Några fina tips på just bubbliga drycker hittar du här nedanför. Så vad väntar du på, Baka!

PhilipponnatRoyale Réserve Brut #77363
Louis Roederer Collection 242 #77498
Langlois Crémant de Loire Brut #7404
Delamotte Blanc de Blancs Brut, 2014 #94444
Henriot Millésimé Brut, 2008 #77710

Parmesankex med oliver och pinjenötter

Portioner: 30 stycken

Det här behöver du:

Cirka 2,5 dl vetemjöl (beror på hur fuktig din ost är, så fyll på lite i taget)
150 gram smör
150 gram fint riven ost (blanda och ge)
en nypa salt
en nypa italiensk örtkrydda
1 dl fint strimlade oliver i olika färger
en liten näve grovt hackade och rostade melonkärnor, eller pinjenötter

Gör så här:

Börja med att rosta dina kärnor i en torr panna, låt dem svalna och hacka dem grovt. Blanda sedan ihop ingredienserna, beroende på vilken sorts ost du använder och hur fuktig den är, kan det behövas mer eller mindre mjöl. Börja med två dl, och fyll på tills du har en fin deg som håller ihop. Rulla ihop den till en rulle, plasta in och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter eller över natten. Skär degen i skivor, lägg dem på ett bakplåtspapper och baka av i 200 grader i cirka 10 minuter, eller tills de blivit gyllene.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Bi bim bap – smaskig, kladdig och alldeles underbar pytt på koreanska
Nästa inlägg
Billiga bra vita viner

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!