Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

by Anette Rosvall 2025/06/30
written by Anette Rosvall 2025/06/30
238


Förra veckan höll jag en vinprovning som handlade om druvan Pinot Noir. En av vinvärldens mest älskade diva. Druvan är tunnskalig, svårodlad, känslig för väder och vind – men när den får uppmärksamhet, och den TLC (tender loving care) som den behöver, och när allt stämmer ger den några av världens mest eleganta och finstämda viner. För att blomma ut till perfektion vill Pinot Noir gärna ha kalkhaltiga jordar, mycket solljus men gärna svala nätter. Jag hade plockat ihop tre viner från tre kontinenter som visade hur hur druvans personlighet förändras beroende på var i världen den växer.

Vi började på Nya Zeeland Pyramid Valley Pinot Noir. Pyramid Valley är pionjärer inom biodynamiskt vin i Nya Zeeland. Grundarna planterade varenda enskilt planta för hand och filosofin är att låta naturen sköta så mycket som möjligt. Pyramid Valley är en pionjär inom naturliga viner i landet och drivs numera av familjen Giesen, med fokus på hållbarhet och terroir och kända för sitt hållbarhetsfokus. Druvorna är alltså biodynamiskt odlade och naturligt jästa. Trots att Pinot Noir funnit på Nya Zeeland i cirka 20 år anses landet vara en relativt ny växtplats för PInot Noir. Vinet är friskt, juicigt och saftigt med inslag av röda bär, örter och florala toner. En lätt vildhet och kryddighet som speglar detta naturvin, utan att bli svårt.

Pyramid Valley Pinot Noir
Calera Mt Harlan de Villiers Pinot Noir
Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margot

Vi provade även Olivier Leflaive Cuvée Margot 2022 – Olivier Leflaive är en välrenommerad familjeproducent från Puligny-Montrachet, mest känd för vita viner, men gör också röd Bourgogne med samma hantverkskänsla. Cuvée Margot är en hyllning till familjen Leflaives anrika vinmakartradition. Cuvée Margot kommer från olika vingårdar i Côte de Beaune och Côte Chalonnaise. Leflaive jobbar med hållbart jordbruk och noggrann selektering av druvor. Jäsningen sker i rostfria ståltankar eller ibland i gamla, neutrala fat för att behålla fräschör och fruktighet. Till skillnad från Calera används här oftast mindre nya ekfat (eller ibland inga alls) – för att bevara pinot noir-druvans subtila karaktär. Lagringstid på fat är vanligtvis runt 12 månader. Resultatet är ett vin med ren frukt, fin syra och låg ekpåverkan. Vinet vi provade var elegant, ren röd frukt (hallon, jordgubbe), frisk syra, subtil jordighet och mycket låg fatpåverkan. En typisk Bourgogne i modern stil.

Vårt sista vin var Calera Mt Harlan de Villiers Pinot Noir från Kalifornien i USA. Legendariska producenten Calera är en av mina favoriter i Kalifornien. Calera grundades av ikonen 1975 av Josh Jensen, som lärt sig göra vin i Bourgogne. Här jobbar man småskaligt och hantverksmässigt. Alla vingårdar på Mount Harlan är ekologiskt skötta (certifierade sedan 2008). Druvorna skördas för hand, oftast i små lådor för att inte skada frukten. Vinet jäser naturligt (eller med en liten tillsats jäst vid behov, beror på vädret), i små öppna jäskar – en klassisk metod för att få maximal aromutveckling och kontakt med skalen. Därefter lagras vinet på franska ekfat, ofta 16–18 månader, med ungefär 30 % nya fat. Denna lagring ger den där lite kryddiga, rökiga tonen. Vinet bjuder på en djup fruktighet (mogna körsbär, plommon), kryddiga toner, några av provarna hittade lakritsrot och dessutom en hint av fat och mineralitet.



Det är spännande att göra vertikalprovningar på viner gjorda på samma druva men från olika producenter och olika regioner/länder. För trots att man känner igen druvans grundkaraktär så skiljer sig vinerna åt pga vinifiering och terroir.

P.S alla vinerna köptes in från Systembolagets butik på PK huset i Stockholm.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Vädret kräver lite varma soppor också!
Nästa inlägg
Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!