Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Bi bim bap – smaskig, kladdig och alldeles underbar pytt på koreanska

by Anette Rosvall 2022/01/26
written by Anette Rosvall 2022/01/26
Skriv ut receptet
3,6K

Bi bim bap är inte bara jättegott utan är dessutom ganska roligt att säga. Försök själv BI BIM BAP, och så en gång till… Jag är barnsligt förtjust i mat som går lätt att gegga ihop. Att t ex mosa potatisen med såsen, att ha extra ost på pastan och att äggulan är lös och lagom rinnig så att den lätt går att röra ihop som en dressing på maten undertill. Tänk vad mitt inre barn skall bli glad när jag får BI BIM BAP som faktiskt betyder ungefär röra ihop med ris. För det är nästan lite den känslan på den här smaskiga rätten från Korea. Det är inte svårt utan bara lite pyssligt. Prova nu och Impa sönder någon, det är milda smaker så även de lite skeptiska typerna kan gilla det här. De som vill ha lite fart på sin mat öser på extra het chilisås. Mums!

Här kommer också lite dryckestips. När maten är lite chilistingig och smakrikt kryddig så är det gott för munnen att få hjälp med lite restsötma i det som hälls i glaset. Var inte rädda för restsötman det är helt naturligt för när vinmakaren väljer att göra viner med restsötma så avbryts fermenteringen innan allt socker är förbrukat. Det innebär förutom restsockret att alkoholhalten oftast blir lite lägre än vanligt. Både sötman och den låga alkoholhalten är en fördel då du skall äta het och kryddig mat. Sötman i vinet och den låga alkholhalten lindar in styrkan i chilin och gör den mindre jobbig för tungans papiller att hantera. Här kommer tips på tre olika drycker som passar bra till din smaskigt, kladdiga och alldeles underbara pytt på koreanska.

  • Kung Fu Girl #2690
  • Franziskaner Hefe-Weissbier #1687
  • ÄppelmustIngrid Marie #1863

Bi bim bap

Det här behöver du:

Riset
5 dl japanskt ris (sushiris)
1 dl risvinäger
½ dl socker
1 tsk salt

Kycklingen eller fläskfilén
450 g kycklingfilé
1 msk honung
½ dl japansk soja
3 klyftor vitlök
Koreansk gurka
1 gurka, tunt skivad med osthyvel
1 ½ tsk salt
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 mild röd chili

Marinerade groddar
250 g färska böngroddar
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soja

Samt till servering
3 rivna morötter
1 ask solrosskott
stark chilipasta (eller chilisås med vitlök)

Äggen
4 ägg
lite olja
sesamfrön

Gör så här:

Börja med att plocka fram en massa skålar och sätt sen igång med riset. Koka det på vanligt sätt och blanda det sen i en skål med risvinäger, socker och salt. Medan riset kokar, marinerar du kycklingen! Blanda honung, soja och hackade vitlöksklyftor i en annan skål och låt kycklingen dra däri.

Bra. Nu kan du göra allt annat. Först gurkan. Häll mycket salt på gurkan, rör om och låt stå i en tredje skål. Efter 15 minuter kan du hälla av vattnet som blivit över och klämma ur det sista ur gurkan. Sedan är det bara att hälla ner de andra gurkingredienserna och låta den marinera.

Nu till groddarna. Lägg dem i en fjärde skål, häll kokande vatten över dem och låt dem ligga i vattnet knappt en halv minut. Häll snabbt av vattnet och blanda groddarna med sesamolja och soja.

Riv morötterna och plocka fram solrosskotten och chilisåsen. När alla grönsaker är marinerade och alla rättens ingredienser är framplockade kan du steka kycklingen.

Sist av allt: Stek äggen lätt på bara ena sidan i lite olja, med hel äggula. Strö över sesamfrön när ägget stekt klart.

Lägg nu ALLT i varsin ätskål, lite chilisås on the top och rör om och ät!

 

äggchilisåsgeggigtKoreansktlättpyttipannarapsgris
0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Är daal en soppa eller en gryta? Den här är gjord med röda linser
Nästa inlägg
Har du en ostskalk parmesan kvar? Lyckans ost, då kan du göra mina parmesankex.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30
  • Vädret kräver lite varma soppor också!

    2025/06/26

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!