Du kommer att tacka mig för det här är ett absolut utomförträffligt sätt att ta tillvara på gamla ost rester. Du får en svettig, småtrist ostkant att såsom Askungen på väg till bal att förvandlas till ett av det lyxigaste och bästa tillbehören som du kan knapra på. Mina parmesankex med oliver och pinjenötter passar finfint lite elegant James-Bondigt till en drajja – stired not shaken så klart. Men även som smågott till en riktigt god bubblig dryck. Några fina tips på just bubbliga drycker hittar du här nedanför. Så vad väntar du på, Baka!
Cirka 2,5 dl vetemjöl (beror på hur fuktig din ost är, så fyll på lite i taget)
150 gram smör
150 gram fint riven ost (blanda och ge)
en nypa salt
en nypa italiensk örtkrydda
1 dl fint strimlade oliver i olika färger
en liten näve grovt hackade och rostade melonkärnor, eller pinjenötter
Gör så här:
Börja med att rosta dina kärnor i en torr panna, låt dem svalna och hacka dem grovt. Blanda sedan ihop ingredienserna, beroende på vilken sorts ost du använder och hur fuktig den är, kan det behövas mer eller mindre mjöl. Börja med två dl, och fyll på tills du har en fin deg som håller ihop. Rulla ihop den till en rulle, plasta in och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter eller över natten. Skär degen i skivor, lägg dem på ett bakplåtspapper och baka av i 200 grader i cirka 10 minuter, eller tills de blivit gyllene.