Nu är ju solen framme igen och vi kan börja tänka på hur vi på bästa sätt ska fira vårens och sommarens alla de underbara och sköna dagar. Det rosa dryckerna jag tipsade sist kanske får sällskapa de små fina munsbitarna som du hittar recept på här idag. Pissaladier är en fransk godsak med massor av karamelliserad lök på, minipizzan talar för sig själv. Men prova även de små wallenbergarena med lingonmajo och filocigarrerna med spenat. Allt gjort i små aptitliga bitar, snabbt gjorda och går plättlätt att förbereda!
Minipissaladier cirka 20 stycken
Ett ark färsk smördeg (cirka 250 gram)
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
600 g gul lök, skuren i ringar
3 vitlöksklyftor, finhackade
en halv kruka timjan
2 lagerblad
en nypa socker
10 sardeller
10-20 svarta oliver, utan kärnor
olivolja
svartpeppar
Minipizza med getost och honung - cirka 20 stycken
Ett ark färsk smördeg (cirka 250 gram)
200 gram getost utan kant
10 msk grovt riven ost (jag använde västerbottensost)
svartpeppar från kvarnen
flytande honung
några matskedar pinjenötter
Gör så här:
Pizzaladier gör du så här... Brassa upp ugnen till 200 grader, smält smör och olivolja i en stekpanna. Låt både den gula och vitlöken bli mjuk och gyllene men absolut inte bränd i smöret. Häll sedan ner vatten och vinäger i pannan. Avsluta det hela med att lägga i timjan och lagerblad. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt löken bli mjuk och se till så att vätskan helt kokar bort. Smaka av igen och fyll på med de kryddor som behövs. Ta bort lagerbladen och ställ sedan det hela åt sidan. Kavla ut smördegen på ett smörat bakplåtspapper, tag ut 15-20 stycken små rundlar med ett glas (eller skär degen i 20 fyrkanter). Bred ut lökblandningen, lägg på sardellerna och strö över oliverna. (Hit kan du förbereda och ställa in i kylskåpet i några timmar innan dina gäster kommer). En stund innan servering ringlar du god olivolja över snittarna och sedan skall allt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills degkanterna är gyllene. Servera ljumna!
Minipizzorna gör du så här... Brassa upp ugnen till 200 grader, Kavla ut smördegen på ett smörat bakplåtspapper, tag ut 15-20 stycken små rundlar med ett glas (eller skär degen i 20 stycken fyrkanter). Smula över getost och grovt riven ost, ringla över honung (Hit kan du förbereda och ställa in i kylskåpet i några timmar innan dina gäster kommer). En stund innan servering ringlar du honung över snittarna och ställer sedan in allt i ugnen ca 10-15 minuter tills degen är gyllene. Strö över pinjenötter direkt och servera ljumna !