Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola.

by Anette Rosvall 2023/05/24
written by Anette Rosvall 2023/05/24
Skriv ut receptet
1,6K

Mors dag vankas och när mamman i det här huset får bestämma då blir det en chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola. Kanske inte direkt i säsong men SATAN I GATAN vad gott detta är. Jag är väldans förtjust i inlagda päron, äter dem gärna bara med lättvispad grädde. Men det finns ju massor av annat skoj man kan göra med dem. Den här pajen till exempel gjorde jag – till familjens stora glädje – för ett par år sedan på mors dag. Det är ett underbart sprött och smörsmuligt chokladpajskal som fylls med en chokladganche, toppas med mjukt vispad grädde, inlagda päron och till sist dekoreras med kaffekolasås och brynt vit choklad. Det är lite pyssligt men när man tar den första tuggan så förstår man att det var värt varenda sekund!

Jag slår alltid ett slag för de söta vinerna som oftast blir en smula styvmoderligt behandlade. Så här kommer även några mumsiga tipsa om dryck som passar som en smäck till den här efterrätten, kaffet får vänta tills senare.

Masi har givit sin recioto namnet änglarnas nektar och jag håller med. Drycken är simmigt mjuk, doftar och smakar i massor av underbara lager. Bland annat choklad, mörka körsbär, katrinplommon och fikon Masi Angelorum Recioto kommer i halvflaska och kostar 249kr #72068

Att jag gillar portvin är ingen hemlighet. Jag njuter gärna ett litet glas på vintern medan jag lyssnar på bra musik och tänker på livet. Eller då jag sitter ute på min altan och puffar på min pipa. Den här godingen från Niepoort är årgångsbetecknad och kan sparas hur länge som helst. Just nu bjuder den på mörkröda bär, en silkig munkänsla, en balanserad syra samt toner av choklad, nöt och torkad frukt Niepoort Vintage Port hittar du på väl utvalda butiker för 740kr med nummer #95715

Chokladtarte med päron, ganache och kaffekola.

Det här behöver du:

Mördeg 4 dl vetemjöl 0,5 dl kakao en nypa salt 100 gram iskallt smör i tärningar 3 msk iskallt vatten inkokta päron 7 dl Strösocker 
6 dl Vatten 
 2 dl Sherry Monteagudo Palo Cortado
 2 kilo Päron eller äpplen, fasta 
 1 styck Vaniljstång Choladganache 200 gram choklad (så mörk som du vill ha den) 2 dl vispgrädde 1 msk smör Rostad vit choklad 100 gram vit choklad, grovt riven Kaffekolasås 1 dl mörkt muscovadosocker 1 dl vispgrädde o,25 dl starkt, starkt kaffe 1 dl sirap Gräddkräm 2 dl grädde, mjukt vispad 2 dl creme fraiche 1 nypa vaniljsocker

Gör så här:

Börja med att nypa ihop alla ingredienser till mördegen. När du har en deg plattar du ut den, plastar in den och lägger den i kylen medan du fixar resten. När alla andra ingredienser är klara så är det dags att baka av din tarte-botten. Kavla ut degen till 0,5 cm. Klä en 22 cm springform med löstagbar kant. Låt degen hänga över kanten, baka av den i 15 minuter i 185 grader. Skär försiktigt bort överhänget, nu får du en perfekt rakt kant, låt bottnen svalna och fyll den sedan med ganache, gräddkräm, päron, sås och toppa med rostad choklad. Koka in päronen enligt receptet här du väljer så klart själv vilken smaksättning du vill ha på dem. Sedan är det dags för att fixa ganachen, hacka chokladen i små bitar och lägg i en plastbunke. Koka upp grädden och häll den het över chokladen. Rör om tills alla bitar är helt smälta och ställ den sedan svalt ett tag. Rosta den vita chokladen genom att först riva den grovt på ett bakplåtspapper och sedan låta den gå i ugnen i 185 grader i högst 7 minuter. Håll ögonen på den den skall bara bli gyllenbrun! Såsen är lätt som en plätt, häll alla ingredienser i en kastrull och koka tills allt socker smält, låt den svalna. Vispa till sist grädde och creme fraiche, smaksätt med lite vanilj. Servera och njut!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Var rädd om ogräset
Nästa inlägg
The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

Du borde verkligen prova det här också!

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Bra tips för tunnskivat på grillen!

2023/05/10

Det ska vara tunna skivor av flankstek på...

2023/05/09

Långa, korta, skruvade, platta, runda eller böjda. pasta...

2023/05/07

Prova puffiga potatismuffins till nästa party

2023/05/03

Hummersoppa med sallad för att använda ALLT!

2023/04/27

Lämna gärna en kommentar Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

    2023/05/26
  • När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola.

    2023/05/24
  • Var rädd om ogräset

    2023/05/23
  • Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

    2023/05/22
  • Bruna bananer och lite bedagad grädde.

    2023/05/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans förrätt God Jul gott grilla grillat julmat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt