Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

by Anette Rosvall 2023/06/02
written by Anette Rosvall 2023/06/02
357

Ja som ni vet gillar jag verkligen champagne men ombyte förnöjer så därför kommer här några av mina favoriter ibland det italienska sortimentet. Vad jag än väljer för vin så försöker jag alltid titta på vilket ursprung vinerna jag dricker har. Att producenterna är kvalitetsmedvetna, att drycken inte har tillsatt socker och att det finns en balans i smak och doft. Jaha hur vet jag detta då utan att smaka på allt innan, undrar kanske du? Jo, det kan jag tala om för dig. En enkel förklaring kan vara denna – ju mindre område druvorna kommer ifrån desto bättre vin. Det är så klart en generalisering men om druvorna kommer ifrån ett helt land i detta fall Italien – heter vinerna helt enkelt ”Vino” och det finns få eller inga regler för varken framställning eller lagring. Ju högre upp i hierarkin man sedan kommer desto mindre område och fler regler gäller. Den allra högsta klassificeringen i Italien heter Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Strax därunder hittar man Denominazione di Origine Controllata (DOC) därefter kommer Indicazione Geografica Tipica (IGT) Du ser att vinet är klassificerad på det ljusblå eller gröna bandet över korken. Om vi gör ytterligare en generalisering kan vi säga att ju högre klassificering desto högre kvalitet och självklart högre pris. Men det finns självklart undantag till alla dessa regler.

Nåväl tillbaks till det bubblande italienska dryckerna. Jag är inte förtjust i den klibbigt söta proseccon som finns i min mening finns alldeles för många av. Nej om jag ska dricka bubbel från Italien så vill jag ha välgjorda drycker med ursprungsbeteckning. Här kommer några av mina favoriter.



Rotari Rosé #7701
Ca’ del Bosco Annamaria Clementi Franciacorta Riserva #94890
Sutto ProseccoExtra Dry #77589 Beställningssortimentet
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ännu mera pesto – men denna gång med ärtor
Nästa inlägg
Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

Du borde verkligen prova det här också!

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Dags för kräftor, och alla goda tillbehör!

2023/09/01

Är det dags för sommarens sista aperol?

2023/08/26

Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

2023/08/19

Picklad pumpa och gnocchi i ljummen sallad

2023/08/09

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.

2023/07/14

Anettes bästa fisksoppa och så glöm regeln rött...

2023/07/12

Gör en asiatisk biffsallad på dina grillade rester.

2023/07/09

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt