Portugal är ett underbart land som kanske inte i första hand för tankarna till vin, mat och gastronomi utan snarare bad, hav, keramik och skor. Men tänk om för landet har så mycket att erbjuda. Närheten till Atlanten gör att Portugal alltid har tillgång till färsk fisk och skaldjur. Man har ett jordbruk som arbetar med både baljväxter, frukt och grönsaker. Också finns ju vinet!
Det är först nu på senare tid som Portugal även kan kalla sig ett modern vinland. Mycket på grund av att landet under större delen av 1900-talet så var isolerat och styrt av diktatorn Salazar. Revolutionen på 1970-talet gjorde Portugal demokratiskt och i mitten av 1980-talet blev man även medlem i EU. Detta har givit landet möjlighet att utveckla och modernisera bland annat sin vinproduktion.
En tredjedel av landets vinproduktionen består av vitt vin och de viktigaste gröna druvorna är alvarinho, arinto, lourerio, verdelho. Appellationssystemet består av följande märkningar, de två enkla varianter – bordsvin – Vinho de mesa (VdM), samt geografiskt indelat , Indicacoes Geograficas (IG). Dessutom finns de två högre klasserna – Indicacao de Proveniencia Regulamentada (IPR) och Denominacao de Origem Protegida (DOP)
En stor del av landets yta är uppodlad och nästan 40% av består av vinrankor. Portugal har många bra vinregioner, men de har kanske legat lite i skuggan av grannen Spanien och deras viner. Man använder fortfarande mest inhemska och unika druvor, och man är duktig på att hålla i sina gamla traditioner. Eftersom utbudet utav Portugisiskt vin inte är jättestort här i Sverige är det inte så konstigt att vi bara är bekanta med några få utav de cirka 10 vinregioner som finns i landet. Samma sak gäller de omkring 300 unika druvsorter som växer i Portugal. Landet är något av ett mikrokosmos av vin, här finns lite av varje. Fantastiska starkviner som portvin och madeira, kraftiga fruktiga viner på solmogna druvor från Alentejo, eleganta och stringenta viner från Douro, knasigt fantastiska viner från Colares samt strålande skärpa och friskhet i de gröna vinerna från Vinho Verde. Man ska inte heller missa viner från Dao, Lisboa, Tejo, Beira, Setúbal ja listan är lång och full av bra viner. Här kommer några av mina vita favoriter från tre olika delar av Portugal.
Aphros Loureiro Nr 3932 129 kr – kommer från den svala regionen Vinho Verde. Lourero är en druva som bjuder på persika, gula päron en hög syra och minarsälta. Detta vin är härligt att servera till fisk och skaldjur men går också alldeles utmärka att dricka på egen hand.
Ramos Elegant White Nr 79034 för 189 kr – vinet i denna box kommer från den varma regionen Tejo som ligger längst med floden med samma namn och strax innanför Huvudstaden Lissabon. Det är ett fylligt vitt med toner av lime, gul melon och en liten grapefruktbeska. Passar till stekt fisk eller grönsaksrätter.
Ribeiro Santo Encruzado Nr 6875 för 89 kr – Ett trevligt vardagsvin gjort på ytterligare en av de inhemska druvorna Encruzado. Det är oljigt med smak och doft av mandel, gröna äpplen, massor av örter och en smarrig mineralsälta. Servera till friterad fisk eller gratinerad broccoligratäng.