Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Cajsa Warg ett nytt pris som hyllar kokböcker!

by Anette Rosvall 2024/11/18
written by Anette Rosvall 2024/11/18
435

Det finns många anledningar till att jag tycker om kokböcker. Dels har jag gjort en hel del själv. Några av dem hittar man på diverse loppisar och bokbörser. Jag fullkomligt älskar och saknar det arbetet, men jag är också väldigt förtjust i att sitta och bläddra i dem, bli inspirerad och sugen på att laga. I måndags, alltså den 11:e november blev det klart! Livsmedelsföretagens nya pris för riktigt bra kokböcker det så kallade Cajsa Warg-priset blev utdelat. Priset är döpt efter författaren till den klassiska 1700-tals-kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber” och syftet med det hela är att dels premiera kvalitativa kokböcker, och dels underlätta kokboksintresserade att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck.

Både jurygrupperna och finalisterna var tunga namn i kokboksvärlden. Dorotea Malmegård, Lotta Lundgren, Emil Beer, Sahar Sorati, Björn Werner, Elin Ingves Pyk och Lotta Kühlhorn. Dessutom var det ett gäng episka kokböcker som var nominerade. Varenda en av dem värda att köpa till julklapp till dig själv eller din mat-nördiga vän.

  • Frukt & Bär A-Ö av Paul Svensson, Bonnier Fakta
  • Japansk Comfort Food av Saori Ichihara, Bonnier Fakta,
  • Mat & Kärlek: rätter för vänner och familj av Sofia Wood och Ingalill Hägglund, Norstedts
  • Ris av Tove Nilsson, Natur & Kultur
  • Tomat Tomat av Julia Tuvesson, Polaris

Prisceremonin ägde rum på restaurang Omaka i Stockholm. Det allra första priset fick Paul Svensson för sin bok Frukt & Bär – A till Ö. Så här lät motiveringen:
”I sann Cajsa Warg-anda förenar vinnaren lekfullt hemmamatlagning med gastronomi på högsta nivå, och bjuder på recept som ger oss nya perspektiv på några av våra mest älskade och lättillgängliga råvaror. Detta innovativa praktverk skapar inte bara lust att både laga och äta; det ger oss också ett munvattnande smakprov av framtiden. Det är en kokbok att återvända till, en kokbok där författarens övertygelse och kreativitet tydligt återspeglas i recepten, en kokbok som lockar till nyfikenhet och upptäckarglädje, en kokbok som i många år framöver kommer att inspirera såväl hemmakökets vardagshjältar som aspirerande stjärnkockar.

Årets Cajsa Warg-pris och utmärkelsen Årets kokbok 2024 tilldelas Frukt & Bär A-Ö av Paul Svensson.”

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pilgrimsmussla på rostad morotskräm – en liten goding!
Nästa inlägg
Höst är lika med grytor. Här kommer mina bästa tips!

Du borde verkligen prova det här också!

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Devil’s food cupcakes med kolafrosting från Magnolia Bakery

2025/02/27

Vill fira Stellagalan och alla kompetenta kvinnor så...

2024/10/07

Fyra fina böcker av fem fina författare

2024/09/16

Svenska viner vinner blindprovningar mot internationella storheter.

2024/09/04

Ut och skaffa och kärleken till det vilda...

2024/05/27

Kortare resor med mat och dryck i fokus.

2024/05/14

Ät mindre men bättre kött

2024/03/29

Beställa vin på nätet. Hur går det till?

2024/01/30

Mat är kärlek!

2024/01/29

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!