Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vin på torkade druvor

by Anette Rosvall 2019/11/15
written by Anette Rosvall 2019/11/15
3,2K

Alldeles nyss var det dags för radiosnack igen. Jag och Charlotte pratade om viner gjorda på torkade druvor Ni känner säkert till att man ibland gör vin med delvis torkade druvor. De här vinerna kostar oftast lite mer eftersom det tar ganska lång tid att göra dem, plus att mycket av druvmusten försvinner vid torkningen. Men varför gör man så här då, kanske du undrar? Jo tekniken gör att det färdiga vinet får mer tryck i både alkohol och smak. Det populära Amaronevinerna från Veneto känner du säkert till. Men vet du att det finns flera ställen där man gör vin på just detta sätt? Till exempel i regionen Valtellina i nordöstra Italien som jag besökte för inte så länge sedan. Här använder man exakt samma metod men här kallas de torkade vinerna Sfursat.

Vinet Carlo Negri Sfursat Nr 75529 finns i beställningssortimentet och har en komplex och stor smakbild. Mogna mörka körsbär, lakrits, mörk choklad, viss ton av nötter plus ekens kryddighet som gör sitt till.

Men vi måste väl ändå ha med en variant på Amarone i den här tipsomgången. Från Masi kommer vinet Campofiorin Nr 5123. Det är en generös liten puff av mörk choklad, svartpeppar, vanilj och så massor av mörka körsbär vinet är gott att dricka nu men klarar även klarar lång lagring.

När mycket av vätskan försvinner i druvan är det inte så svårt att förstå att det som är kvar blir sötare. Därför är det vanligt att man antingen jäser ut sockret och får viner med hög alkoholhalt som i de två första tipsen.

Eller så låter man fruktsockret vara kvar och får ett sött s.k dessertvin med lägre alkoholhalt. Moscatel de Setúbal Alambre Nr 8117 är just ett sånt. Det smakar lite bränt av knäck blandat med gula russin, apelsinskal och julkryddor och spar det här tipset nu för det är faktiskt en hit till semlor.

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Fars dag och födelsedag
Nästa inlägg
Portugal och det vita vinet

Du borde verkligen prova det här också!

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Dags för kräftor, och alla goda tillbehör!

2023/09/01

Är det dags för sommarens sista aperol?

2023/08/26

Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

2023/08/19

Släng inte maten, utan ta hand om dina...

2023/08/15

Picklad pumpa och gnocchi i ljummen sallad

2023/08/09

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.

2023/07/14

Anettes bästa fisksoppa och så glöm regeln rött...

2023/07/12

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt