Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vin på torkade druvor

by Anette Rosvall 2019/11/15
written by Anette Rosvall 2019/11/15
2,9K

Alldeles nyss var det dags för radiosnack igen. Jag och Charlotte pratade om viner gjorda på torkade druvor Ni känner säkert till att man ibland gör vin med delvis torkade druvor. De här vinerna kostar oftast lite mer eftersom det tar ganska lång tid att göra dem, plus att mycket av druvmusten försvinner vid torkningen. Men varför gör man så här då, kanske du undrar? Jo tekniken gör att det färdiga vinet får mer tryck i både alkohol och smak. Det populära Amaronevinerna från Veneto känner du säkert till. Men vet du att det finns flera ställen där man gör vin på just detta sätt? Till exempel i regionen Valtellina i nordöstra Italien som jag besökte för inte så länge sedan. Här använder man exakt samma metod men här kallas de torkade vinerna Sfursat.

Vinet Carlo Negri Sfursat Nr 75529 finns i beställningssortimentet och har en komplex och stor smakbild. Mogna mörka körsbär, lakrits, mörk choklad, viss ton av nötter plus ekens kryddighet som gör sitt till.

Men vi måste väl ändå ha med en variant på Amarone i den här tipsomgången. Från Masi kommer vinet Campofiorin Nr 5123. Det är en generös liten puff av mörk choklad, svartpeppar, vanilj och så massor av mörka körsbär vinet är gott att dricka nu men klarar även klarar lång lagring.

När mycket av vätskan försvinner i druvan är det inte så svårt att förstå att det som är kvar blir sötare. Därför är det vanligt att man antingen jäser ut sockret och får viner med hög alkoholhalt som i de två första tipsen.

Eller så låter man fruktsockret vara kvar och får ett sött s.k dessertvin med lägre alkoholhalt. Moscatel de Setúbal Alambre Nr 8117 är just ett sånt. Det smakar lite bränt av knäck blandat med gula russin, apelsinskal och julkryddor och spar det här tipset nu för det är faktiskt en hit till semlor.

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Fars dag och födelsedag
next post
Portugal och det vita vinet

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Goda drycker till advent och julbord.

2022/12/10

Kunskap marinerad av portvin, Afternoon Tea och mycket...

2022/12/09

Missa inte det vilda julbordet på Fjäderholmarna!

2022/12/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt