Julen är full av traditioner, och jag är säker på att ni också har vissa saker som ni bara måste ha på julbordet. Jag har ganska många såna och de flesta har med dessertbordet att göra. De spröda och vackra mandelmusslorna som är ett måste på julens efterrättsbord krävs små runda eller ovala metallformar med veckad kant. Kolla i din mammas eller mormors baklådor, där brukar de hålla till. När du ändå är där och rotar kan du leta efter en mandelkvarn också, för det är smidigt att ha när man skall baka mandelmusslor.
Den här kakan t ex har min mamma alltid bakat, nu gör jag likadant. På samma sätt som henne, gömmer jag kakorna för mina giriga barn… eller kanske mest mig själv faktiskt haha! Det är också fiffigt om man är sparsam med sommarens eller sensommarens bär för allra godast blir mandelmusslor med vispad vaniljgrädde och hjortronmylta. Året då den här bilden är tagen så hade mina små, glufsat i sig all sylt så jag fick komma på en nödlösning. Den nödlösningen heter clementincurd, du hittar receptet här på hemsidan. Det blev faktiskt riktigt bra och användes samma år som dessert till nyårsafton.