Ett stenkast från storstaden Barcelona lite västerut ligger Penedes här gör man så klart vin. Man skulle kunna tänka sig att det var Cava, men den mousserande drycken härifrån fick sedan 2014 en helt egen appellation Clàssic Penedès. Det är för övrigt världens första appellation som är 100 % ekologisk. Så förutom att de mousserande vinerna uppfyller alla krav som ställs på Cava, så krävs att både odlingarna av druvorna man använder – xarello, macabeu och parellada – och vinet är ekologiskt certifierade, annars får det inte säljas som en Clàssic Penedès. Vinerna görs enligt den traditionella metoden (samma som t ex Champagne och Cava) med en andra jäsning i flaskan. Innan degorgeringen måste drycken lagras på sin fällning i minst 15 månader. Så det är bra grejer vi pratar om!
Jag har fått nöjet att komponera mat som jag tycker passar bra till några av dessa vinerna. Några smarriga rätter till ett rött, ett mousserande vitt samt ett mousserande rosé från producenten Loxrel som idag drivs av fjärde generationen i familjen Mitjans. Loxarel är specialiserade på viner med ekologisk och biodynamisk status och är medlemmar i organisationen Classic Penedés som i sig är en kvalitetsgaranti. Ni kommer att bjudas på både snittar, vegetariska rätter samt mat för vardag och fest på mitt sätt. Allt är vederbörligen avsmakat till de tre vinerna. Först ut är tipsen till LoxarelA Pèl Rosé Brut Natur Reserva nr72692. På den svenska marknaden känner man säkert igen vinerna på grund av den flintskallige mannen som kikar upp på nedre kanten av etiketten. Har hört att vissa tycker att han liknar Robert Aschberg 😉 Namnet på vinerna ”A pel” betyrder utan direktöversatt utan tak, utan hår eller naket och syftar på att de är rena och utan tillsatser. Håll till godo, här kommer snart det första tipset på mat och dryck i kombination!