Jag fick möjlighet att prova ett antal varianter av primörhonung häromdagen på ROT, i Stockholm. Vi fick kunnig guidning av Malin Landkvist som inte bara är en matkreatör av rang utan även utbildad honungs sommelier. Provningen var en av några i samarbete med Svenska bin. Vi som var gäster fick massor av kunskap i ämnet. Honungen som görs består av druv- och fruktsocker, mineraler, enzymer och en liten del vatten. Bin har olika långa snablar och är därför specialiserade på olika sorters blommor och växter. De samlar in dagg, pollen och nektar i sin honungsblåsa. Flyger tillbaka till sina bon och där blir honungen till. Den allra första honungen innehåller en del mjölksyra som bara finns i primörhonungen i några veckor. Du som konsument kan göra skillnad genom att välja svensk honung. Prova t ex att göra den här lilla smarriga lilla smördegstartlett med äpple, rosmarin och honung receptet hittar du här nedanför. Receptet räcker till några stycken småbitar till fördrink eller till en buffé.
Primörhonungen är en vacker och smakrik exklusivitet.
530
Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/