Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Istället för sju sorters blommor tänker jag sju smårätter till midsommar.

by Anette Rosvall 2023/06/22
written by Anette Rosvall 2023/06/22
Skriv ut receptet
god jul, svenskt kött, matjes, sill, snapsvisa
1,2K

Japp istället för att hoppa över gärdsgårdar för att hitta sju sorters blommor för att lägga under huvudkudden. Tänkte jag istället göra sju goda smårätter som intas i sakta mak under hela midsommaraftonen. Självklart kommer sill av olika slag intas. Den första rätten blir en klassiker. Den mycket enkla men alldeles, alldeles underbara matjessillen som serveras med färskpotatis, ägg, silverlök i tunna skivor, brynt smör, gräslök från landet och hängd gräddfil. MUMS!

Resten av dagen kommer gå i sommarens tecken och saker som Viktors vodkasill, randig smörgåstårta, gräddfilspannacotta och västerbottenspaj med löjrom samt en liten läcker bit grillad älgfilé kommer att intas i lagom takt. Recept på dessa godsaker hittar du här nedanför – länk i bilden – Men nu är frågan: Hur tänker du göra och vad ska du äta?

Viktors Vodkasill
god jul, svenskt kött, matjes, sill, snapsvisa
Matjes med brynt smör
Randig smörgåstårta SOS
Pankofriterad matjes med ättiksmajonnäs

Matjes med brynt smör, ägg och färskpotatis

Det här behöver du:

För två personer
1 pkt matjessill (din favorit)
2 ägg kokade till perfektion
1 liten finhackad lök
1 knippe finhackad gräslök eller dill
25 gram brynt smör
0,5 dl gräddfil (hängd)

Gör så här:

Börja med att hälla gräddfilen i ett kaffe filter, ställ en kopp under och placera i kylskåp medan du fixar resten. Bryn smör på låg värme, vispa då och då så att det goda inte hamnar på botten. Koka din potatis - långsamt. Koka äggen så de blir som du vill ha dem. Mina lägger jag i kokande vatten och tar tid. Exakt 6 minuter och 18 sekunder gör att de blir hårda i vitan men mumsigt krämiga i det gula.

Hacka dina örter och lägg sedan upp alltsammans på två tallrikar. Dela alla ingredienser systerligt och ös sedan det brynta smöret över alltsammans. Toppa med lök och örter njut med en iskall öl och om du vill en liten rackare.

0 comments 1 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Fläder går att använda till en massa gott. Har du provat fläderplättar?
Nästa inlägg
Primörhonungen är en vacker och smakrik exklusivitet.

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!