Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Primörhonungen är en vacker och smakrik exklusivitet.

by Anette Rosvall 2023/06/24
written by Anette Rosvall 2023/06/24
Skriv ut receptet
873

Jag fick möjlighet att prova ett antal varianter av primörhonung häromdagen på ROT, i Stockholm. Vi fick kunnig guidning av Malin Landkvist som inte bara är en matkreatör av rang utan även utbildad honungs sommelier. Provningen var en av några i samarbete med Svenska bin. Vi som var gäster fick massor av kunskap i ämnet. Honungen som görs består av druv- och fruktsocker, mineraler, enzymer och en liten del vatten. Bin har olika långa snablar och är därför specialiserade på olika sorters blommor och växter. De samlar in dagg, pollen och nektar i sin honungsblåsa. Flyger tillbaka till sina bon och där blir honungen till. Den allra första honungen innehåller en del mjölksyra som bara finns i primörhonungen i några veckor. Du som konsument kan göra skillnad genom att välja svensk honung. Prova t ex att göra den här lilla smarriga lilla smördegstartlett med äpple, rosmarin och honung receptet hittar du här nedanför. Receptet räcker till några stycken småbitar till fördrink eller till en buffé.

Smördegstartlett med äpple, rosmarin och honung

Det här behöver du:

1 pkt smördeg
2 svenska äpplen
timjan, färsk eller torkad
några matskedar honung, svensk
cirka 260 gram getost i skivor

ett uppvispat ägg
flingsalt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Skiva dina äpplen och din getost. Ta bort kärnor och om du vill skalet. Lägg ett ugnspapper på en plåt. Nu ska du göra små högar, börja med honungen, repa lite timjan på honungen på med flingsalt och svartpeppar. Lägg sedan en äppelskiva på varje honugnsklick sedan en skiva getost på äpplet och till sist täcker du högen med smördeg. Tryck till kanterna och pensla med ägg. Låt gå i ugnen på 225 grader i ungefär 10-15 grader eller tills smördegen är gyllenbrun och frasig.

När de är klara så vänder du de små tartletterna upp och ner. Smaka av med salt och peppar och dekorera med en kvist färsk timjan eller annan god färsk ört.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Istället för sju sorters blommor tänker jag sju smårätter till midsommar.
Nästa inlägg
Sommarkväll med pipa, madeira och knapriga ostkex. Hållbart och gott på bästa sätt.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!