Skinkan är inte min favorit men kräver ändå sin plats på julbordet. Det har alltid varit tradition att göra skinkan och klä granen den allra sista kvällen före julafton. Förr brukade vi även slå in klappar och skriva rim men eftersom jag har dragit ner på presenter så är det bara den underbara väntan på skinkan kvar. Hemma hos mig är skinkan svensk, helst ekologiskt och från en småskalig producent där djuren lever gott. Då vet jag att även jag mår gott när jag sedan äter den. Skinkan brukar nästan alltid ugnsbakas enligt Cajsa Wargs recept som ni hittar här! på bloggen hos Svenskt kött. Den serveras helst ljummen på julknäcke med stark dansk senap från Bornholm och ljummen rödkål.
Men ombyter förnöjer brukar jag säga så en jul gjorde jag och Emma en variant till skinka till Coop Mersmak. Den fick en frasig yta grön och örtig yta. Hur gör du med skinkan? Är den default på julbordet och vågar du göra den annorlunda i år? Prova min variant vettja den är god! Lova att du även provar de picklade äpplena som är drömgoda att ha på skinkmackan.