Den 26 februari har flera fin-restauranger gått samman för att fira husmanskostens dag med något riktigt gott! Man lyfter både den svenska husmanskosten och dess främsta företrädare. Jag själv tänker på alla husmödrar som lagade mat från grunden av råvaror i säsong. Man använde även resterna på ett smart sätt och gjorde ”nya” rätter på det som blev över – till exempel Pytt i panna.
Maten som lagades hade högt näringsvärde och du höll dig mätt länge. Tänk kålpudding, blodpudding, köttbullar, söndagsstek, laxpudding och isterband med stuvad potatis. Jag är ett stort fan av just husmanskost och lagar det gärna. Trots att de flesta som egentligen lagade husmanskost var kvinnor så är det många gubbar som filat fint på konceptet. Tore Wretman, Nils Emil Ahlin och Werner Vögeli har alla dragit sitt strå till stacken. Men jag tycker att det är lite fint att nu när ett gäng Stockholmskrogar går ut med ett PM om detta så lyfter man kallskänkan Karin Chädström som en av de största inom svensk gastronomi.
Själv tänker jag nog bjuda på fläsklägg och rotmos (för att jag har längtat efter det hur länge som helst) Vad väljer du? Min vilda upp-och-ner-vända Kålpudding, min lite annorlunda grönare pytt i panna med picklade gulbetor, en söndagsstek med chimichurri och hasselbackspotatis eller en klassisk laxpudding?
Vill ni läsa mer om Husmanskostens dag så kika här!



