Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Upp-och-ner-vänd vild kålpudding, rödlöksmarmelad med tranbär och sky

by Anette Rosvall 2022/09/13
written by Anette Rosvall 2022/09/13
Skriv ut receptet
fotograf Thomas Carlgren
2,5K

Kål är en underbar råvara som finns i säsong hos oss nästan året runt. Den är fullpackad med vitaminer och mineraler. Finns i mjäll sommarvitkål till och underbar grön- och svartkål under vinterhalvåret. Kål har dessutom blivit hipp och alla restauranger med lite svansföring har minst en rätt med kål på sin meny.

På bilden ser du en tvist på en klassiker. Jag har gjort en lila kålpudding i en brödform och vänt den upp och ner. Då blir det som en liten kål-tårta dessutom serverar jag den med sky och rödlöksmarmelad med tranbär. Den lila kålpuddingen har jag och Thomas Carlgren fotograferat till tidningen Senioren. Men nu får även du njuta av bild och recept.

Upp-och-ner-vänd vild kålpudding med rödlöksmarmelad med tranbär och sky

Det här behöver du:

1/2 kålshuvud (cirka 500 gram)
1 gul lök, fint hackad
1 stor mjölig potatis, skalad och riven
400 g älgfärs (går även bra med nöt)
200 g svamp (valfri sort)
200 g kallrökt sidfläsk eller bacon
2 ägg
2 msk maizena
3 msk mörk sirap
1 tsk torkad timjan
Smör
Salt, peppar och kryddpeppar

Rödlöksmarmelad med tranbär
4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl frysta tranbär

Skysås
2 dl vatten
en skvätt soya
blanka av med en liten klick smör
smaksätt med sirap, vinäger, salt, svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Smörj en rund eller avlång bakform med smör och klä insidan med de blancherade kålbladen. Varva nu färs- och kålblandning, packa tätt. Grädda i ugn på 175 °C i cirka 45 – 60 minuter eller tills den stannat. Vänd försiktigt upp kålpuddingen på ett vackert fat och servera med sky och rödlöksmarmelad med tranbär.

Koka upp en kastrull med vatten och salt. Skala försiktigt av de yttersta bladen på kålen och blanchera dem i den varma vätskan. Lyft upp de hela kålbladen när de är mjuka och följsamma och lägg dem åt sidan att torka lite. Fräs därefter hackad färs, lök, sidfläsk och svamp i en stekpanna smaka av med salt, sirap och eventuellt en skvätt vinäger för balansen. Lägg färsblandningen i en separat skål blanda ner 1 ägg och 1 msk potatismjöl låt stå. Strimla under tiden resterande kål, riv potatis fräs i smör och olja tills blandningen är mjuk, låt svalna och blanda med 2 ägg och 1 msk potatismjöl. Smaksätt kålblandningen med salt och peppar.

Marmeladen gör du så här. Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills vätskan kokat ner och blivit kladdig. Smaka av med salt och peppar och vänd till sist ner tranbär.….

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Rosenkål eller brysselkål namnet spelar ingen roll för denna pasta är väldigt god!
Nästa inlägg
Nypon en nyttig soppa med väl balanserad smak.

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt