Här kommer lite goda grejor du kan göra med aubergine. Både förrätter, som till exempel smördegstarte där auberginen får sällskap av smarrig karameliserad lök eller en dipp, lite som gårdagens baba ganousch där du kan doppa goda filorrullar. Som varmrätt kanske du väljer en smarrig gratäng Melanzane Parmigiano, spett på fläskkött och aubergine som sitter som en smäck på grillen. Låt helt enkelt auberginen ta plats på matbordet!
Tarte med aubergine och lökAuberginedipp med filorullar Spett på aubergine och fläsk
Melanzane Parmigiano med Herr Lyckes vitlökssallad
Det här behöver du:
2 st stora aubergine
1 dl ströbröd
2 dl fint riven parmesanost
500 gram mozzarella
200 gram färsk spenat
salt och svartpeppar från kvarnen
olivolja
Tomatsås
1 st burk krossade tomater på burk (cirka 350 gram)
2 msk tomatpuré
1 st stor gul lök fint hackad
4 st vitlöksklyftor krossade
4 nypor oregano, torkad
1 liten nypa socker
1 liten skvätt rödvinsvinäger
salt och svartpeppar från kvarnen
Börja med att koka din tomatsås. Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka men inte brända. Lägg nu även i tomatpuré som också får bryna lite i oljan för att få fram de goda söta, solmogna smakerna. Häll sedan i alla andra ingredienser. Låt såsen småputtra i 20 minuter. Dra av grytan från värmen och smaka av med salt och svartpeppar.
Medan tomatsåsen puttrar så skär du auberginen så himla tunt du bara kan, använd gärna en mandolin. Salta aubergineskivorna och lägg dem sedan 30 minuter i press mellan två brickor. Häll av saften lite emellanåt, den är bitter och den vill man inte ha med i rätten. Torka nu av auberginskivorna och stek dem frasiga i olivolja och smör i omgångar.
Varva sedan den frasiga gyllene auberginen, tomatsås, spenat, mozzarella och ströbröd blandat med riven parmesan. Det sista varvet skall bestå av ströbröd och parmesan för det gör att det blir lite snygg yta på rätten.
Låt sedan gratängen stå i ugnen på 225 grader i 20-30 minuter. Innan du serverar strör du ytterligare lite färskriven parmesan över och eventuellt garnerar du med lite basilika. Servera med Herr Lykkes krämiga vitkålssallad.
Herr Lykkes krämiga Vitkålssallad
Blanda alla ingredienser till dressingen och låt sedan dressingen stå i köket i en timme. Det gör den krämig. Massera sedan in den krämiga dressingen med den fint hyvlade vitkålen. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft, servera!
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!