Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Mer med aubergine – en mjuk-frasig Melanzane Parmigiano

by Anette Rosvall 2025/05/14
written by Anette Rosvall 2025/05/14
Skriv ut receptet
488

Här kommer lite goda grejor du kan göra med aubergine. Både förrätter, som till exempel smördegstarte där auberginen får sällskap av smarrig karameliserad lök eller en dipp, lite som gårdagens baba ganousch där du kan doppa goda filorrullar. Som varmrätt kanske du väljer en smarrig gratäng Melanzane Parmigiano, spett på fläskkött och aubergine som sitter som en smäck på grillen. Låt helt enkelt auberginen ta plats på matbordet!

Tarte med aubergine och lök
Auberginedipp med filorullar
Spett på aubergine och fläsk

Melanzane Parmigiano med Herr Lyckes vitlökssallad

Det här behöver du:

2 st stora aubergine
1 dl ströbröd
2 dl fint riven parmesanost
500 gram mozzarella
200 gram färsk spenat
salt och svartpeppar från kvarnen
olivolja
Tomatsås

1 st burk krossade tomater på burk (cirka 350 gram)
2 msk tomatpuré
1 st stor gul lök fint hackad
4 st vitlöksklyftor krossade
4 nypor oregano, torkad
1 liten nypa socker
1 liten skvätt rödvinsvinäger
salt och svartpeppar från kvarnen

Herr Lykkes krämiga Vitkålssallad
400 gram vitkål, fint hyvlad

Dressing
3 dl vispgrädde (ej vispad)
2 nypor salt
2 nypor socker
2 msk äppelcidervinäger
smaksätt med citron, riven parmesan, vitlök

Gör så här:

Börja med att koka din tomatsås. Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka men inte brända. Lägg nu även i tomatpuré som också får bryna lite i oljan för att få fram de goda söta, solmogna smakerna. Häll sedan i alla andra ingredienser. Låt såsen småputtra i 20 minuter. Dra av grytan från värmen och smaka av med salt och svartpeppar.

Medan tomatsåsen puttrar så skär du auberginen så himla tunt du bara kan, använd gärna en mandolin. Salta aubergineskivorna och lägg dem sedan 30 minuter i press mellan två brickor. Häll av saften lite emellanåt, den är bitter och den vill man inte ha med i rätten. Torka nu av auberginskivorna och stek dem frasiga i olivolja och smör i omgångar.

Varva sedan den frasiga gyllene auberginen, tomatsås, spenat, mozzarella och ströbröd blandat med riven parmesan. Det sista varvet skall bestå av ströbröd och parmesan för det gör att det blir lite snygg yta på rätten.

Låt sedan gratängen stå i ugnen på 225 grader i 20-30 minuter. Innan du serverar strör du ytterligare lite färskriven parmesan över och eventuellt garnerar du med lite basilika. Servera med Herr Lykkes krämiga vitkålssallad.
Herr Lykkes krämiga Vitkålssallad

Blanda alla ingredienser till dressingen och låt sedan dressingen stå i köket i en timme. Det gör den krämig. Massera sedan in den krämiga dressingen med den fint hyvlade vitkålen. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft, servera!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ostkex och baconinlindade dadlar med mandel – smått och gott till rosévin
Nästa inlägg
Kombinera dryck och mat, hur skall man göra? 

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Kroppkakor – husmanskost när den är som bäst....

2025/10/22

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!