Anette Rosvall, Chenin Blanc, Moulin Touchais, Söta viner, Vintips

Att dricka sött!

Ni som känner mig vet att jag älskar allt sött. Jag är en riktig sockergris och blir alltid glad som en speleman om jag blir serverad ett glas sött till min dessert eller ett vin med lite restsötma till min kryddiga middagsmat.

Nuförtiden verkar annars de flesta vara lite rädda för söta saker. Men jag tror på den där gamla talesättet att om man unnar sig något litet sött efter en middag så bryter man ner maten på ett mycket bättre sätt. Det finns så mycket smarrigt att bjuda på och de flesta söta viner lyfter smaker på både ost, frukt och desserter.

En annan sak som är lite rolig med de söta vinerna är att de oftast är extremt lagringsdugliga. Så om du någon gång vill dricka vin från din alldeles egen årgång i en rimlig prisklass så är det bland de söta vinerna du ska leta.

Ett vin som både är gott, prisvärt och som dessutom finns i gamla årgångar är Moulin Touchais. Häromkvällen bjöd jag gäster på ett litet glas till en dessert med toner av krämig och syrlig citron, passionsfrukt och hallon. Det smakade finfint!

Det här mångsidiga vinet kommer ifrån appellationen Coteaux du Layon i Loire och görs på druvan Chenin Blanc. Den handplockas i omgångar för att vinet ska få den perfekta balansen av mogna druvor med botrytis men även lite den höga syran som en nästan mogen druva har. Därför är vinerna enormt lagringsdugliga och passar till en mängd olika rätter. Allt ifrån citronkrämiga och frukt-friska desserter till ädelostar, lagrade ostar och smöriga skaldjursanrättningar. Sockerhalten är inte jättehög utan ligger runt 60 gram / liter. Smaktoner man kan hitta i vinet är allt ifrån persika, citrus, honung, mandelmassa och citrusskal. Men även honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad beroende lite på årgång och lagringstid.

Prova vettja!